Γιατί να επενδύσετε σε ένα έργο τέχνης

Ενώ η πανδημία πλήττει την παγκόσμια οικονομία κάποιοι επιλέγουν να επενδύσουν στα έργα τέχνης

Μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος έχει την μοναδική ικανότητα να εκφραστεί δημιουργικά αποτυπώνοντας, μέσα από το τελικό προϊόν – το έργο τέχνης δηλαδή- την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του. Έτσι, ένα έργο τέχνης μπορεί να διεγείρει τον νου και τα συναισθήματα των ανθρώπων που θα γίνουν αποδέκτες του. Όπως άλλωστε είχε πει και ο Νίκος Εγγονόπουλος: «Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη.»

Καθημερινά, γινόμαστε αποδέκτες πολλών μορφών τέχνης. Την μουσική, την ζωγραφική, αγάλματα ή γλυπτά και τόσες πολλές ακόμα που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ατελείωτη λίστα. Ωστόσο, σε πολλούς ανθρώπους εγείρεται το ερώτημα γιατί να επενδύσω σε ένα έργο τέχνης; Εφόσον κιόλας το διαδίκτυο μπορεί να μου παρέχει δωρεάν περιηγήσεις στα μουσεία και στις γκαλερί;

Παρά τις διευκολύνσεις που μας έχει εξασφαλίσει η νέα εποχή της τεχνολογίας, οι επενδύσεις στα έργα τέχνης παραμένουν κερδοφόρες είτε οικονομικά είτε πνευματικά.

Το οικονομικό κέρδος

Το πιο σύνηθες που βλέπουμε από άποψη οικονομικού κέρδους στα έργα τέχνης είναι πως μετά από κάποια χρόνια η αξία του έργου στο οποίο επενδύσαμε μπορεί να εκτοξευθεί σε τιμές που δεν φανταζόμασταν. Μάλιστα, τα έργα τέχνης θεωρούνται και περιουσιακά στοιχεία και όχι αδίκως.

Οι περισσότεροι μεγάλοι ζωγράφοι δεν ήταν τόσο αναγνωρισμένοι στην εποχή τους ενώ σήμερα οι πίνακες τους κοστίζουν και δισεκατομμύρια ή κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπου άνθρωποι ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο για να τα θαυμάσουν.

άγαλμα στο λούβρο

Ακόμη και σήμερα, πάρα την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του σύγχρονου κόσμου που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με έρευνα του Business Insider, μερικοί συλλέκτες βλέπουν τα έργα τέχνης όχι μόνο ως μια ασφαλή επένδυση αλλά και ως μια σίγουρη πηγή ρευστότητας. Εσείς γιατί όχι;

Το πνευματικό κέρδος

Όσο και αν το θέλουμε σαν τον Εγγονόπουλο, τον Τσαρούχη, τον Γαΐτη δεν είμαστε. Πολλοί είναι ακόμα οι Έλληνες ζωγράφοι που πίσω τους άφησαν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αλλά και κέρδισαν μια διεθνή καταξίωση μέσα από την λαμπρότητα των έργων τους.

βαν γκονκ

Το πνευματικό κέρδος λοιπόν, επενδύοντας σε ένα έργο τέχνης προκύπτει από την αίσθηση ότι: «Αυτό το έργο το άγγιξε ο ίδιος, αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης». Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από την αγάπη των ανθρώπων να αισθάνονται κοντά στην ιστορία. Υπάρχει κάτι απίστευτα ξεχωριστό στην ύπαρξη ενός αντικειμένου ηλικίας εκατοντάδων ετών. Ενσωματώνει σπλαχνικά το παρελθόν. Αλλιώς θα έπρεπε να διαβάσουμε τις στατικές σελίδες πολλών βιβλίων για να το νιώσουμε αυτό.

Έχουμε την ευκαιρία, λοιπόν, να έχουμε στην κατοχή μας το πρωτότυπο έργο ενός καλλιτέχνη και αντικρίζοντας το να ταξιδέψουμε σε βαθύτερα πνευματικά μονοπάτια και προεκτάσεις.

Περισσότερα σε Άρθρα