2020: Η χρονιά που η Προεδρία ανήκει στις γυναίκες

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτικής, στην Ελλάδα εκλέγεται γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ στην Αμερική η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος

Ίσως το 2020 να ήταν μια από τις ιστορικότερες χρονιές που ζήσαμε όχι μόνο λόγω της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των σημαντικών πολιτικών γεγονότων που συνέβησαν στον κόσμο αλλά και την Ελλάδα αλλάζοντας οριστικά σελίδα στην ιστορία της πολιτικής.

Της Λυδίας Μπέντρος

Δύο από αυτά τα γεγονότα ήταν η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και η εκλογή της Κάμαλα Χάρις ως την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι εμφανές λοιπόν, πως ο κόσμος αλλάζει και το βήμα ανήκει πλέον στις γυναίκες ωστόσο θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως αυτό γίνεται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα πράγματα που μας έχει δείξει η ιστορία έως σήμερα είναι πως μόνο μέσα από αγώνες, επαναστάσεις και διαδηλώσεις μπορεί να αλλάξει ο κόσμος.

Πόσους αγώνες όμως έχουν δώσει όλες οι γυναίκες ανά τον κόσμο και την Ελλάδα για να καταφέρουν να φτάσουν στην Προεδρία του σήμερα;

Κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών στην Ελλάδα

Η Προεδρία του σήμερα κατακτήθηκε μέσα από πολλούς αγώνες γυναικών στην Ελλάδα, με την Καλλιρόη Παρρέν εκδότρια της «Εφημερίς των Κυριών» τον Μάρτιο του 1887 να σηματοδοτεί την έναρξη αυτών των αγώνων στην χώρα μας. Μάλιστα, όταν η λέξη «φεμινιστής» χρησιμοποιήθηκε από την Παρρέν ορίζοντας όλες τις αξίες που αντικατοπτρίζει ο φεμινισμός σήμερα, ο Ροϊδης επιχείρησε να την αποδώσει στην ελληνική με έναν νεολογισμό που προσδίδει σαρκαστική διάθεση και κυνισμό.

Καλλιρόη Παρρέν

Ωστόσο, η Καλλιροή Παρρέν δεν πτοήθηκε αλλά το 1910, ιδρύεται με δική της πρωτοβουλία το πρώτο Λύκειο Ελληνίδων, όπου διατυπώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διεκδίκηση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες κατά την διάρκεια του Ά Εθνικού Γυναικείου Συνεδρίου.

Εφημερίς Κυριών

Από το 1887 ξεκινώντας την δική τους μάχη, οι γυναίκες στην Ελλάδα κατάφεραν με πολλά εμπόδια και αντιδράσεις να κατοχυρώσουν στις 5 Φεβρουαρίου του 1930 το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και αυτό μόνο για τις εγγράμματες άνω των 30 ετών. Θα λέγαμε πως επρόκειτο για μια μικρή νίκη με τους αγώνες όμως να μην τελειώνουν εδώ, όταν τελικά το 1952 οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα.

Οι γυναίκες που έγραψαν ιστορία στην πολιτική της ΕλλάδαςΗ πρώτη βουλευτής της Ελλάδας

Ήδη από το 1953 οι γυναίκες κατακτούν σημαντικές θέσεις της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, με την Ελένη Σκούρα να γίνεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής αμέσως μετά την εκλογή της στις 18 Ιανουαρίου του ίδιου έτους.

Ελένη Σκούρα

Μάλιστα, η ίδια είχε δηλώσει: «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».

Η πρώτη υπουργός Ελλάδας

Το 1956, η Λίνα Τσαλδάρη εξελέγη βουλευτής με την ΕΡΕ και γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Μάρτιο του 1958.

Λίνα Τσαλδάρη

Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Βουλής

Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη το 2004 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Βουλή, διαθέτοντας στο βιογραφικό της χρόνια εμπειρίας και ακαδημαϊκής καριέρας στην δικηγορία αλλά και ως βουλευτής και υπουργός. Το 2010 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Ποινικού Δικαίου και φέτος έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της.

Οι πρώτες αρχηγοί κόμματος στην Ελλάδα

Η Αλέκα Παπαρήγα και η Μαρία Δαμανάκη θα αναλάβουν τα ηνία δύο ελληνικών κομμάτων. Η πρώτη ήταν αρχηγός του ΚΚΕ έως και το 2013 ενώ η δεύτερη θα αναλάβει την Προεδρία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός

Στις 27 Αυγούστου του 2015, η Βασιλική Θάνου γίνεται πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών του επόμενου Σεπτεμβρίου. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει και καθήκοντα Προεδρίας του Αρείου Πάγου.

Φτάνοντας στην Προεδρία του σήμερα

Στην πολιτική σκηνή του σήμερα στην Ελλάδα – αλλά και τον κόσμο – η ενεργή συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική έγινε αντικείμενο συζήτησης περί της δημοκρατίας και διακυβέρνησης παρά ως ένα ζήτημα περί ισότητας των δύο φύλων. Ειδικότερα, η απουσία των γυναικών από τον τομέα της πολιτικής χαρακτηρίστηκε ως «δημοκρατικό έλλειμμα» το οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν γυναικείες οργανώσεις κατά το 1990 όπου και εισήχθη ο όρος «δημοκρατία της ισότητας».

ορκωμοσία της Σακελλαροπούλου

Φτάνοντας στο 2020 και μέσα από αναρίθμητους αγώνες στις 13 Μαρτίου του 2020 ορκίζεται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μια γυναίκα με πολυετή δικαστική πείρα η οποία διατέλεσε και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην χώρα που «γέννησε» τον όρο και τις αξίες της δημοκρατίας.

Μπορεί λοιπόν το 2020, να μην ήταν η ιδανικότερη χρονιά από άποψη υγείας, οικονομίας και όχι μόνο ήταν όμως σίγουρα η χρονιά που η Προεδρία ανήκει στις γυναίκες.

Περισσότερα σε Άρθρα