H δυναμική είσοδος drones στον εναέριο χώρο του οδικού δικτύου

drones ΕΛ.Α.Σ

Η χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να κατατάσσεται 3η στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 χάθηκαν 656 ζωές στους δρόμους της Ελλάδας.

Γράφει η Μαρία Μανώλη, Δικηγόρος και ο Χρήστος Γιαννούκας, Εκπαιδευτή Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας της ΕΝ.ΕΚΠ.Α και του ΙΝ.Κ.Α

Εκατοντάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία καταλαμβάνει, πλέον, κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιστάμενη αναπόσπαστο τμήμα αυτής, πλαισιώνει και την προσπάθεια ανάπτυξης και επικράτησης της οδηγικής παιδείας και περιορισμού των καθημερινών τροχαίων δυστυχημάτων, που σημειώνονται καθημερινά επί του οδοστρώματος. Η προσπάθεια αυτή εντοπίζεται τόσο σε επίπεδο προληπτικού, όσο και σε επίπεδο κατασταλτικού ελέγχου επί του οδοστρώματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το ημερήσιο δελτίο της τροχαίας αστυνομίας έχει καταγράψει έναν κραυγαλέο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων, που αποτελούν, πλέον, καθημερινότητα και τρομάζουν στο άκουσα του αριθμού τους. Όταν οι αριθμοί των θανάτων, που έχουν επιφέρει τα τροχαία δυστυχήματα μιλούν, ο ανθρώπινος νους σαλεύει και σιωπά μπροστά σε αυτό το οδηγικό έγκλημα και σε αυτόν το θρήνο.

Η Τροχαία επιστρατεύει τα drones σε ολόκληρη τη χώρα

Η τροχαία της χώρας μας, δε, η οποία έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο της παρακολούθησης και διαχείρισης των τροχαίων δυστυχημάτων και της συνακόλουθης εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του οδικού δικτύου έκρινε προσφάτως ως αναγκαίο μέτρο την ενίσχυση του δυναμικού της με τη χρήση και διάθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones, όπως έχει επικρατήσει η απόδοση των τεχνολογικών αυτών μέσων). Τα τεχνολογικά αυτά μέσα και εργαλεία θα ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να καταγράφουν σε καθημερινή εικοσιτετράωρη βάση (24/7) την οδηγική συμπεριφορά, την κίνηση στο οδικό δίκτυο, τις κλίσεις που διαμορφώνονται, την διακύμανση της ταχύτητας, όπως επίσης και τη συμπεριφορά των οδηγών ειδικότερα με τη δυνατότητα λήψης υψηλής ανάλυσης εικόνων, οι οποίες θα μεταδίδονται online στα κατά τόπον αρμόδια τμήματα της Τροχαίας Αστυνομίας. Η λήψη εικόνων με τον τρόπο αυτό θα δίνει τη δυνατότητα απόδοσης και καταγραφής του συνόλου των κινήσεων των οδηγών (χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κοκ) αφού η ειδική τεχνολογία, που θα χρησιμοποιηθεί θα εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα της ακριβούς αποτύπωσης εικόνας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο health4u.gr

Περισσότερα σε Άρθρα