Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου - Επιτρέπονται οι μπανάνες;

Μπανάνα και ευερέθιστο έντερο

Μπανάνα και ευερέθιστο έντερο; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το γαστρεντερολογικό και αναρωτιέστε εάν το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου; Σε αυτό το άρθρο θα λάβετε την απάντηση που χρειάζεστε.

Το ευερέθιστο έντερο, ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο.

Οι άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο (IBS) μπορεί να παρατηρήσουν ότι ορισμένες τροφές προκαλούν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα και βλέννη στα κόπρανα.

Η διατροφή που συνιστάται στους ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο είναι η δίαιτα ζυμώσιμων ολιγοσακχαριτών, δισακχαριτών, μονοσακχαριτών και πολυολών. Αυτή εξαλείφει τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP*, οι οποίοι είναι υδατάνθρακες που ζυμώνονται γρήγορα από βακτήρια του εντέρου αλλά είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν από το σώμα.

Μπανάνα

Τι έδειξε η έρευνα για τη μπανάνα; 

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Gastroenterology and Hepatology», οι μπανάνες συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία της πέψης, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Επτά εξειδικευμένοι ερευνητές της ιατρικής του πανεπιστημίου της Μελβούρνης πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του ρόλου της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου, σε γαστρεντερολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.τ.λ.. Παρατηρώντας τα δεδομένα, η ομάδα των ειδικών κατέληξε πως οι διατροφικές συνήθειες στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να καθορίζουν ουσιαστικά τον κίνδυνο μετέπειτα υγείας ή ασθένειας.

Eπιτρέπεται η μπανάνα στο IBS; Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

Περισσότερα σε Άρθρα