Καταργούνται δύο τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ψαχνών

Καταργεί τις Σχολές Διατροφής και Τουρισμού που είχε θεσμοθετήσει ο κ. Γαβρόγλου, η κ. Κεραμέως με άρθρο σε νομοσχέδιο.

Η υπόσχεση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα να λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά, δεν κατέληξε σε μια θετική απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1γ του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το Υπουργείο προχωρεί επισήμως πια στην αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων Διατροφής και Διαιτολογίας, Τουριστικών Σπουδών και εναλλακτικού Τουρισμού, της Σχολής Αγροτικής Ανάπτυξης Διατροφής και Αειφορίας στα Ψαχνά.

Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Δαγαλάκης, κατήργησαν δεκάδες τμήματα που ήσαν υπό ίδρυση με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε τότε λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», με βάση τις οποίες θεσμοθετήθηκε μία σειρά τμημάτων σε όλη τη χώρα, με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας στρεβλά τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Όπως είπε δεν υπήρχαν προϋπολογισμοί, εξοπλισμοί, στελεχιακό δυναμικό, αιτιολογημένες εκθέσεις αναγκαιότητας, όλα ήσαν εκθέσεις ιδεών.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αντέδρασε ισχυριζόμενο ότι για την περίπτωση των Ψαχνών, έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί και να λειτουργήσει και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Τα τμήματα, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται είναι:

  • Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)
  • Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

Το ΕΚΠΑ δηλώνει ότι οι εν λόγω Σχολές συνάδουν με το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του νομού Ευβοίας. Μάλιστα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ξεκίνησε να δαπανά ανακαινίσεις χώρων του ΤΕΙ ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Στερεά Ελλάδα είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας, που δεν έχει Πανεπιστήμιο και πως πρόσφατα υπήρξε μια ευρεία κινητοποίηση για να συγκροτηθεί το Δελφικό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερα σύγχρονες Σχολές αλλά η επιλογή Γαβρόγλου να δώσει τμήματα των Ψαχνών στο ΕΚΠΑ, ανέκοψε την εν λόγω κίνηση.

Πηγή: eviazoom.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις