Σύσκεψη στην Περιφέρεια για νέα έργα προϋπολογισμού 28,7 εκατ ευρώ

Μια σειρά προτάσεων έργων κατέθεσε ο δήμος Ζαχάρως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής τους.

Οι προτάσεις έχουν προϋπολογισμό 28.760.000 ευρώ και συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με τους εκπροσώπους των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΔΕ παρουσία του δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου και των αντιδημάρχων Χρήστου Βλάχου και Τάσου Αλτάνη.

Οι προτάσεις του δήμου Ζαχάρως

1. ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (Ε.Χ.Σ.) ΤΩΝ Τ.Κ. ΖΑΧΑΡΩΣ, ΣΧΙΝΩΝ, ΚΑΚΟΒΑΤΟΥ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙΟΥ  

Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) των τ.κ. Ζαχάρως, Σχίνων, Κακοβάτου,  Νεοχωρίου, Ταξιαρχών και Γιαννιτσοχωρίου, που είναι οι πεδινές και παραλιακές κοινότητες του Δήμου Ζαχάρως με τις σημαντικότερες δυνατότητες οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, επιδιώκεται:η οργάνωση των χρήσεων γης, καθώς η επιβολή γενικών όρων δόμησης και περιορισμών δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής αυτής.

2. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΙΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ» Τ.Κ. ΖΑΧΑΡΩΣ 

Επικαιροποίηση τμήματος της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης της πόλης Ζαχάρως, που αφορά έκταση ……….Ηα. Η ως άνω έκταση κείτεται δυτικά της Εθνικής οδού Πύργου – Κυπαρισσίας και οριοθετείται ανατολικά από την Εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας και κατά τα λοιπά, από την μη διανοιγμένη (προβλεπόμενη από την ως άνω πολεοδομική μελέτη) περιμετρική οδό.

3. ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Τ.Κ. ΖΑΧΑΡΩΣ 

Πολεοδόμηση έκτασης 5Ηα (500στρ.), που είναι οριοθετημένη με το Π.Δ. 1161/1993 της Ζ.Ο.Ε. της Π.Ε. Ηλείας, ως ακολούθως: … «[α]πό το σημείο εκβολής του ρέματος Ζαχάρως (σημείο 1 έως και σημείο 2, όπου αυτό συναντά τον παράλληλο προς την ακτή δρόμο, σε απόσταση 500 μ. από αυτήν. Το όριο ακολουθεί το δρόμο αυτό μέχρι το σημείο 3 και στη συνέχεια κατευθύνεται προς τη θάλασσα ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί σ’ αυτήν (σημείο 4)».

Στην ως άνω περιοχή, με το ίδιο Π.Δ.  έχουν προσδιοριστεί οι ακόλουθες χρήσεις γης: «Ζώνες Τουριστικής Χρήσεις, Αναψυχής και Παραθεριστικής Κατοικίας».

4. ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ Τ.Κ. ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ

Το έργο αφορά τη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών με τις οποίες θα παρουσιάζονται τα εκθέματα σχετικά με τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της περιοχής. Το μουσείο θα εγκατασταθεί στον όροφο υπάρχοντος ιδιόκτητου κτιρίου του Δήμου Ζαχάρως, που βρίσκεται στο τ.κ. Καλίδονας.

Στον ισόγειο όροφο (και το εσωτερικό πατάρι) θα εγκατασταθούν οι δράσεις προβολής των αγροκτηνοτροφικών και βιοτεχνικών  δραστηριοτήτων παραγωγής τροφίμων και ποτών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στο Δήμο, αλλά και σ΄ ολόκληρο το νομό Ηλείας.

Παράλληλα στο χώρο θα γίνονται εκδηλώσεις ενημέρωσης και προβολής των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, με βασική επιδίωξη να συνδεθούν αγροκτηνοτροφική παραγωγή με τον τουρισμό και την οικιστική ανάπτυξη του τόπου.

5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Κ. ΖΑΧΑΡΩΣ, 3.444.260,87€

Το έργο ύδρευσης περιλαμβάνει την κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου για την μεταφορά νερού από Μίνθη έως Ζαχάρω, συνολικού μήκους  20 χλμ. Το υπάρχον εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Ζαχάρως είναι κατασκευασμένο πριν 50 χρόνια με αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, είναι αρκετά παλιό, έχει μεγάλες σε έκταση βλάβες από τις κατολισθήσεις και καθιζήσεις του εδάφους που προκλήθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 και επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τις πρόσφατες θεομηνίες (καταρρακτώδεις βροχές , πλημμύρες, κατολισθήσεις) που έγιναν στον Δήμο μας τον Δεκέμβριο 201 7, τον Μάρτιο 201 8 και τον Σεπτέμβρη του 2019. Αποτέλεσμα αυτών είναι η δραματική μείωση της ποσότητας στο εσωτερικό δίκτυο και η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που καταλήγει στον καταναλωτή.

6. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ-ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩ89Ν ΧΩΡΩΝ (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ SMART CITIES , ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΧΑΡΩΣ (Αφορά Δαπάνη ανεξάρτητου συμβούλου)

Ωρίμανση και χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου από το ΤΠΔ, ή μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης ή με ίδιους Πόρους.

7. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Με το έργο αυτό θα γίνει η ανάπλαση τμημάτων των οδών:

    • Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
    • Παπαδοπούλου
    • Οδός Διαμαντοπούλου
    •  Μάρκου Μπότσαρη
    • Αναπαύσεως

8. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ανάπλαση επιλεγμένων θέσεων, πλατειών και κτηρίων πολιτιστικών κέντρων, του Δήμου Ζαχάρως. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται:

  1. η ανάπλαση του κεντρικού τμήματος και του τμήματος προς και μέχρι την  παραλία της Τ.Κ Κακόβατου,
  2. η ανάπλαση του πολιτιστικού κέντρου Νεοχωρίου
  3. η ανάπλαση χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Τ.Κ Γιαννιτσοχωρίου,
  4. η ανάπλαση του πολιτιστικού κέντρου Κάτω Ταξιαρχών
  5. η ανάπλαση του πολιτιστικού κέντρου στην Τ.Κ Άγιου Ηλία,
  6. η ανάπλαση δημοτικής έκτασης σε πλατεία στην Τ.Κ Αρήνης,
  7. η ανάπλαση του κοινοτικού γραφείου Τ.Κ Αρήνης, ως κέντρο ενημέρωσης  επισκεπτών
  8. η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του παλαιού δημοτικού σχολείου –

πολιτιστικού κέντρου Τ.Κ Αρτέμιδας

  1. η ανάπλαση του λαογραφικού μουσείου Τ.Κ Καλίδονας,
  2. η ανάπλαση του πολιτιστικού κέντρου Τ.Κ Κοστομέρας
  3. η ανάπλαση χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Τ.Κ Ξηροχωρίου,
  4. η αποπεράτωση του πολιτιστικού κέντρου στην Τ.Κ Μακίστου
  5. η ανάπλαση του κεντρικού τμήματος του οικισμού της Τ.Κ Μίνθης
  6. η ανάπλαση της εισόδου και του κεντρικού τμήματος του οικισμού της Τ.Κ

Ροδινών

  1. η ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Ι.Ν Αγ. Γεωργίου, Τ.Κ Σμέρνας
  2. η ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου σε πλατεία και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Τ.Κ Χρυσοχωρίου
  3. η ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου στη Νέα Φιγαλεία
  4. η ανάπλαση της πλατείας ‘Αγιασμών’, στην Τ.Κ Φασκομηλιάς
  5. η αισθητική αναβάθμιση πλατείας Τ.Κ Κρυονερίου
  6. η ανάπλαση της πλατείας ‘Αναστάσιου Λώλου’ Τ.Κ Πετραλώνων

9. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΟΥ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ (ΦΑΝΑΡΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ)

Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά την κατασκευή πεζοδρομίων, νησίδων και παραδρόμων εντός του ορίου απαλλοτριώσεως της Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας (που είναι συνολικού πλάτους  30m, 15m από τον άξονα της Εθνικής οδού) του τμήματος από τα φανάρια Ζαχάρως έως το ύψος του ήδη διαμορφωμένου κόμβου Αγίου Παντελεήμονα μήκους 320m, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη της μελετητικής ομάδας του αρχιτέκτονα κ.Πετρόπουλου Ιωάννη .

10. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ

Έπειτα από μια καταγραφή των αναγκών των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών του οικισμού, και  των υφισταμένων υποδομών προτείνεται η ανάπλαση πεζοδρομίων και βελτίωση του οδοστρώματος της κεντρικής οδού που διέρχεται από την Ν. Φιγαλεία  και είναι μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς η πλακόστρωση τμήματος οδού και πεζοδρομίων μπροστά και κατ’ επέκταση από την σημερινή πλατεία. Έργα που θα αναβαθμίσουν την ζωή των κατοίκων και θα αναδείξουν τις ομορφιές αυτού του ορεινού τοπίου.

11. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ Τ.Κ. ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ

Στοιχείο βασικό της πρότασης αποτελεί η κατασκευή μιας Στοάς με δύο σκέλη, ανατολικό και νότιο, έτσι ώστε να μένει ελεύθερη η θέα προς τη Δύση (Ιόνιο πέλαγος) και Βόρεια (Λαπίθας), ενώ πίσω από το ανατολικό σκέλος της Στοάς βρίσκεται του κτήριο του Δημοτικού σχολείου και πίσω από το νότιο σκέλος της το Κοινοτικό ιατρείο.  Η Στοά οριοθετεί τον χώρο της πλατείας, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τα δύο προαναφερόμενα κτήρια με τον χώρο, ώστε να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πολυλειτουργικό συγκρότημα.

12. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΤΚ ΣΜΕΡΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την ανάπλαση του κεντρικού τμήματος του οικισμού της Σμέρνας με κυρίαρχο αντικείμενο τις πλακοστρώσεις με φυσική, ακανόνιστη πέτρα και με κυβόλιθο

Προϋπολογισμός : 485.414,80€

13. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΖΑΧΑΡΩΣ ΚΑΙ ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ,

Προϋπολογισμός : 1.000.150,00€

14. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΖΑΧΑΡΩΣ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ)

Προϋπολογισμός : 4.900.000,00€

ΕΡΓΟ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ – Ν.ΦΙΓΑΛΕΙΑ 

Αντικείμενο της Μελέτης είναι η χάραξης Νέας Οδικής Σύνδεσης του Γιαννιτσοχωρίου με τη Νέα Φιγαλεία μήκους περίπου 12 χλμ. Η υπό μελέτη οδική σύνδεση θα συνδέει την Εθνική Οδό Πύργου – Κυπαρισσίας με την Επαρχιακή Οδό Θολού – Νέας Φιγαλείας – Επικούρειου Απόλλωνα, ενώ έχει μελετηθεί και η σύνδεσή της με την υπό κατασκευή Ιονία Οδό.

Η απόσταση αέρος μεταξύ Γιαννιτσοχωρίου – Νέας Φιγαλείας είναι 9 χιλιόμετρα, η απόσταση του υπάρχοντος δρόμου είναι 16,5 χιλιόμετρα. Το μήκος του υπό μελέτη δρόμου Γιαννιτσοχώρι – Ν. Φιγαλεία από την Εθνική Οδό μέχρι το όριο του οικισμού Ν. Φιγαλείας είναι 12,06 χιλιόμετρα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις