Πρόβλημα υποχρηματοδότησης για την κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πρόβλημα υποχρηματοδότησης για την κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Το πρόβλημα είναι γενικό και η σημερινή του διάσταση, με την πενθήμερη πλέον λειτουργία της βιβλιοθήκης αντί της επταήμερης όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, έγινε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση της διεύθυνσης της βιβλιοθήκης που έλεγε τα εξής: «Λόγω μη διάθεσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών που υποστήριζαν τη λειτουργία της, από το Σάββατο 15-02- 2020 η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή μόνο τις καθημερινές: Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00- 20:00. Τα Σαββατοκύριακα η Βιβλιοθήκη θα παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ».

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Γιώργος Ζάχος, η βιβλιοθήκη λειτουργούσε με τη βοήθεια μεταπτυχιακών φοιτητών. Για την εργασία τους οι άνθρωποι αυτοί αμείβονταν με κάποια χρήματα, τα οποία για φέτος δεν έχουν εγκριθεί ξανά και έτσι, τους διατέθηκε ένα ποσό που είχε μείνει υπόλοιπο από την περσινή χρονιά.

Ωστόσο κι αυτό το ποσό εξαντλήθηκε και εδώ και μερικές ημέρες, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης ενημέρωσε την Πρυτανική αρχή, η οποία μάλλον αμέλησε ή αδιαφόρησε για να αντιμετωπίσει το θέμα. Μετά την αναστάτωση και την κινητοποίηση φοιτητών στη βιβλιοθήκη το πρωί της Τετάρτης, ο Πρύτανης δήλωσε άγνοια του προβλήματος και δεσμεύτηκε πως θα αναζητηθούν οι ελάχιστοι πόροι που απαιτούνται για να πληρωθούν οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές και να συνεχίσουν να κρατούν τη βιβλιοθήκη ανοιχτή τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης είναι πολύ μεγαλύτερο, σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, και έγινε φανερό όταν προ ημερών κινήθηκε η διαδικασία αγοράς νέων βιβλίων, διαδικασία που έχει να συμβεί πολλά χρόνια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων των τελευταίων ετών. Διαπιστώθηκε τότε από την οικονομική υπηρεσία πως το κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού που προορίζεται για τη βιβλιοθήκη είναι μόλις 30.000 ευρώ έναντι 100.000 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2019!

Αυτό σημαίνει πως με το ζόρι θα ανταποκριθεί η βιβλιοθήκη σε κάποιες πάγιες ανάγκες, όπως οι συνδρομές περιοδικών.

Πηγή: pbnews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις