Κορονοϊός - μετρά: Μείωση Φ.Π.Α. σε μάσκες, αντισηπτικά - Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων

«Η μάχη της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει έγκαιρα ενάντια του κορονοϊού. Με τη σημερινή ευκαιρία καλούμε όλα τα μέλη της κυβέρνησης και τους πολίτες να επιδείξουμε ατομική ευθύνη», δήλωσε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος αρχικά παρουσιάζοντας τη δεύτερη δέσμη μέτρων τόνισε πως δεν υφίσταται φέτος  στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν:
  • για επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες θα προβλεφθεί οτι θα καταβάλουν 60% μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μάρτιου-Απριλίου. Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση και εφόσον πρόκειται για α΄κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των άνω ακινήτων προβλέπεται η αναστολή καταβολής υποχρεώσεων για 4 μήνες
  • Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα, όπως είναι οι μάσκες και τα μαντηλάκια
  • θα προσδιοριστούν βασικές καθημερινές συναλλαγές μέσω τραπέζης, ώστε να περιορίζονται οι επαφές λόγω του κορονοϊού
  • Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς καθώς παρατείνεται η εκτιμητική άσκηση για τις νέες αντικειμενικές και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από τη νέα χρονιά
  • η ΑΑΔΕ επιστρέφει όλα τα ποσά ελέγχου έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα πακέτα μέτρων.

O κ. Γεωργιάδης δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος για την πειθαρχία που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ο ελληνικός λαός. Ο ίδιος δήλωσε πως:
  • θα δοθεί στις αρχές Απριλίου επίδομα 800 ευρώ σε εργαζομένους στους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος 400.000.000 ευρώ. Για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες.
  • σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δοθεί χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • θα πρέπει να διατηρηθούν ρητά όλες οι θέσεις εργασίας

Ο κ. Βρούτσης με τη σειρά του δήλωσε πως η εικόνα της αγοράς μέχρι στιγμής για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική. Πρέπει στο τέλος της κρίσης η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή. Υπογράμμισε, μάλιστα πως κατά τη διάρκεια αναστολής των επιχειρήσεων θα υπάρχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις