Κόκκαλης: «Να ενταχθούν οι αγρότες στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης λόγω κορoνοϊού»

Για επείγουσα ανάγκη ένταξης αγροτών και κτηνοτρόφων στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων, κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης.

Με αναφορά που κατέθεσε στη βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:

«Με την από 20-03-2020 ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΦΕΚ A’ 68/20.03.2020) με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Μεταξύ άλλων προβλέπονται στο Άρθρο όγδοο μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα αναμένεται η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία:

α) για τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους και

β) θα εξειδικεύονται για τις ίδιες κατηγορίες επαγγελματιών, μέτρα, που θα αφορούν στην αναστολή της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως, προκύπτει από την ίδια την διατύπωση της διάταξης, ότι τα ανωτέρω μέτρα στήριξης σε επίπεδο παροχής άμεσης οικονομικής ενίσχυσης του ποσού των 800,00 ευρώ και αναστολής καταβολής ασφαλιστικών, φορολογικών κλπ υποχρεώσεων, αφορούν αμιγώς τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προφανώς θεωρώντας ότι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μπορεί να επέλθει λαμβάνοντας μέτρα επιλεκτικά για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΕΞΑΙΡΕΙ όμως αδικαιολόγητα την πλειοψηφία των Αγροτών και τους Κτηνοτρόφους, δηλαδή των προσώπων, που έχουν αγροτική απασχόληση στους περισσοτέρους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, θεωρώντας εσφαλμένα, ότι ο αγροτικός τομέας δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ότι δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Απαιτείται άμεση πολιτική λύση, ώστε οι αγρότες, στην παρούσα εαρινή περίοδο, που οι αγροτικές εργασίες είναι αυξημένες και δεν επιδέχονται αναβολής, να εξασφαλίσουν την έκδοση και ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, διότι η έλλειψη αυτής, θα δημιουργήσει σωρεία οφειλών των αγροτών προς τα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και πλήρη διατάραξη της παραγωγικής αλυσίδας. Όσοι δε αγρότες δεν καταστεί δυνατό να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, απαιτείται να ενισχυθούν κατά το αντίστοιχο ποσό.

Η αγροτική οικονομία είναι βασικός κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Χρειάζεται όμως την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας με την άμεση επέκταση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου και την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών υποχρεώσεων και για τους αγρότες του φυτικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων, που δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί. Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας.»

Πηγή: larissanet.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις