Ευρεία τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη με όλους τους δημάρχους του Ν. Αιγαίου

Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 3 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, κατόπιν συνεννόησης και με τον δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη, με τους Δημάρχους, τους Έπαρχους και τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στο πλαίσιο της λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και τον σχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα.

Ξεκινώντας από το πρώτο θέμα, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους για το αίτημα που έχει υποβάλει από κοινού με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη, στην κυβέρνηση για περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων προς και μεταξύ των νησιών και για τους ίδιους τους νησιώτες προς αποφυγή ομαδικών πασχαλινών αποδράσεων.

Το αίτημα βρίσκει σύμφωνους άπαντες, τόσο από την Περιφέρεια όσο και τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, όπως έγινε σαφές κατά τις τοποθετήσεις ενός εκάστου. Ο Περιφερειάρχης τους ενημέρωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών αναμένεται η θέσπιση της σχετικής διάταξης.

Τέλος, ο Γιώργος Χατζημάρκος έκανε γνωστό στους δημάρχους παλαιότερο, προ εικοσαημέρου, αίτημά του προς την κυβέρνηση για την απαγόρευση και των αεροπορικών μετακινήσεων προς τα νησιά, όπως ισχύει και με τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, για την καλύτερη προστασία των κατοίκων των νησιών.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι ομόθυμα οι δήμαρχοι στήριξαν την πρόταση που κατέθεσαν ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, μαζί με το ως άνω θέμα των μετακινήσεων, για την στήριξη της Ελληνικής Ακτοπλοΐας.

Ζητούν να σταματήσει η οικοδομή για δύο εβδομάδες

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της αναστολής των οικοδομικών εργασιών μετά και την πρόσφατη απόφαση αναστολής της οικοδομικής εργασίας στη Μύκονο.

Ο ίδιος υποστήριξε την μη παύση των εργασιών που αφορούν σε δημόσια έργα για να μην υπάρξουν προβλήματα στους πολίτες με τις υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, θέση η οποία βρήκε σύμφωνους και όλους τους Δημάρχους και ζήτησε από τους τελευταίους να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Κατά τις τοποθετήσεις σου, προκύπτει ότι θετικοί στο να ανασταλεί για 14 ημέρες η οικοδομική δραστηριότητα είναι οι δήμαρχοι της Ρόδου, Τήνου, Σαντορίνης, Ίου, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου, Φολέγανδρου και Κέας.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην κυβέρνηση τη βούλησή τους, όπως την εξέφρασαν κατά τη σύσκεψη.

Το πλάνο για την επόμενη μέρα στα νησιά

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης πέρασε στο επόμενο θέμα λέγοντας τα εξής: «Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την κοινωνία και πόσο μάλλον για τα νησιά μας που ζουν από τον Τουρισμό.

Θα πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με προβλήματα διαβίωσης, ειδικά τους πιο ευάλωτους. Χρειάζεται καλός σχεδιασμός, υψηλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ μας και αλληλεγγύη για να αμβλύνουμε την ένταση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης.

Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διευρύνουμε τη βάση των ωφελούμενων του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας. Η Περιφέρεια έχει πρόταση ως προς τη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας, αντλώντας πόρους από το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Στόχος μας να εξασφαλίσουμε και στα 48 νησιά τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δικαιούχων στη λογική του κοινωνικού παντοπωλείου και να εξασφαλισθούν οι βασικές επισιτιστικές ανάγκες για όλες τις οικογένειες που έχουν ανάγκη».

Πηγή: cyclades24.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις