Άρση μέτρων: Στις 4 Μαΐου επανέρχεται η κυκλοφορία - Όλες οι αλλαγές

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των 6 υφυπουργών της κυβέρνησης, για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορονοϊό.

Λίγο νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το γενικό πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Οι Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ) Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) έδωσαν με λεπτομέρειες το κάθε βήμα που θα γίνει για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορονοϊού.

Άκης Σκέρτσος: Αυτό είναι το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης

Ο Α. Σκέρτσος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους. Έκανε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%.

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες. Υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να καταννοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ' ό,τι τον Φεβρουάριο.

Τα επτά στάδια άρσης των μέτρων στις επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έδωσε το σχέδιο της άρσης των μέτρων για τις επιχειρήσεις, το οποίο και διαρθρώνεται σε επτά στάδια, αρχής γενόμενης από την 4η Μαΐου.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείας πώλησης φυτών, ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση σε άλλους νομούς για τους παραγωγούς που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές.

Επιπλέον, την 4η Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε αναλυτικά τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και αυτοί για το λιανικό εμπόριο είναι 4741,4742, 4762, 4764, 4776. Οι αντίστοιχοι ΚΑΔ για ΚΤΕΟ είναι 7120 και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής 9602. Επίσης, την 4η Μαΐου στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων εκκινούν και πάλι τα καταστήματα μεταποίησης υποδημάτων, δηλαδή τα τσαγκαράδικα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή επανέρχονται στην εργασία, δηλαδή 10% του συνόλου εκείνων που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό (26.167) και για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι με το πρώτο στάδιο της άρσης των μέτρων τη Δευτέρα.

Τα μέτρα προστασίας στα ανοιχτά καταστήματα

Ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες και για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20τμ επιτρέπεται παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Για καταστήματα μεταξύ 20 και 100τμ επιτρέπονται 4 άτομα και 1 επιπλέον ανά 10τμ.

Τέλος για καταστήματα άνω των 100τμ επιτρέπονται συνολικά 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15τμ πέραν των 100. Για παράδειγμα σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα και 2 για την επιφάνεια από 100 ως 130 τμ. Συνολικά δηλαδή 14 άτομα

Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 10 με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες.

Λιβάνιος: Τι θα γίνει με τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και συναλλαγές με Δημόσιο

Τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της επιδημίας του κορονοϊού.  Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται. Όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε. Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.

Κοντοζαμάνης: «Επαναλειτουργούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία»

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το χώρο της Υγείας.

Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει "ενισχυμένο", είπε. Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών. Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. "Τα καταφέραμε", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι αρχίζουν ξανά τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία και δημιουργούνται μονάδες αποκλειστικά για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. «Δημιουργούμε στρατηγικό απόθεμα κλινών προκείμενου να είμαστε έτοιμοι. Αξιοποιούμε τις δωρεές που έχουν γίνει οι οποίες φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ», τόνισε ο υφυπουργός.

Οπως ανέφερε επίσης, «3748 άτομα υπηρετούν ήδη το ΕΣΥ ξεπερνώντας το όριο των 2.000 που είχαμε αρχικά θέσει. Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ την χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση καθώς δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων αφού προέχει η προστασία των συμπολιτών μας».

Τέλος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει πλέον το ΕΣΥ για το μέλλον: «Θα καλύψουμε τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ σύμφωνα με τα κριτήρια των επιστημόνων. Διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι στο ιατρικό προσωπικό. Οι Ελληνες ερευνητές συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτης για την ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση για να καλύψουμε ελλείψεις 10ετιών στο ΕΣΥ. Έχει δημιουργηθεί πλέον η παρακαταθήκη ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό στο μέλλον. Όσα έχουμε κερδίσει ως τώρα δεν πρέπει να τα χάσουμε».

Περισσότερα σε Ειδήσεις