Δήμος Ιωαννιτών: Εγκρίθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση

Δήμος Ιωαννιτών: Εγκρίθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση.

Εγκρίθηκε από την Οικονομική η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση.

 

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού προχώρησε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Με την απόφαση αυτή έγινε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην περιοχή. Για την ωρίμανση του οποίου θα χρησιμοποιηθεί ο τεχνικός σύμβουλος και η τεχνογνωσία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία μέσω του μηχανισμού ELENA ωριμάζει και δημοπρατεί ανάλογα έργα.

Δημοτική Αρχή

Η Δημοτική Αρχή, όπως είχε δεσμευτεί στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το μοντέλο που επιλέγει θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου. Σε όλες δηλαδή τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, χωρίς να δεσμεύσει οικονομικούς πόρους του. Και κυρίως χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ τόσο στην φάση της ωρίμανσης όσο και στη λειτουργία.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι τα βήματα που περιγράφονται αποτελούν τη συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο στη σχετική συνεδρίαση του 2019.

«Η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, δεδομένου ότι οι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας», τόνισε ο κ. Βάββας.

Εγκρίθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση

Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στους 17.624. Και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 19,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον Δήμο με την αντικατάσταση του φωτισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 62%. Στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος. Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα διαμοιραστεί είτε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών είτε σε επενδύσεις ενίσχυσης των συναφών υποδομών.

Όπως είπε ο κ. Βάββας η ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε άλλους δήμους της χώρας κόστισε έως και 100 χιλιάδες ευρώ. Ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι για το έργο που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε στην αντικατάσταση 2.640 λαμπτήρων. Η ωρίμανση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και είχε κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Τεχνικός σύμβουλος

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρέστη ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Παπαπολύζος. Ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα των μελών τόσο για τη διαδικασία ωρίμανσης όσο και για την διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Ενώ τόνισε ότι η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία γεωγραφικής κάλυψης, πλήρη και σαφή τεχνικά στοιχεία, καθώς και την επιλογή του καλύτερου οικονομικού μοντέλου που είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποχώρησαν κατά την έναρξή της, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023».

Η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί –δια περιφοράς- την προσεχή Παρασκευή.

Περισσότερα σε Ειδήσεις