Η Άγκυρα θέλει διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, έκανε εκτενή αναφορά στη συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και ανέφερε ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους με απευθείας διάλογο.

Αναφέρθηκε στη «σημαντική» υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές μπορούν να μιλήσουν απευθείας για ζητήματα όπως το Αιγαίο «και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής».

Στη συνέχεια, ωστόσο, αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αναφέροντας ότι «έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα».

Τόνισε: «Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΡΡ και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».

 

Πηγή: sputniknews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις