Σημάδια αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο-Παραμένει σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος

Με «ξεθυμασμένη ορμή» αναμένεται το Oruc Reis στην περιοχή ερευνών που ανακοίνωσε η Άγκυρα με παράνομη NAVTEX.

Οι πιέσεις, τα τηλεφωνήματα και οι νουθεσίες φαίνεται ότι προς το παρόν αλλάζουν τα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν στο Αιγαίο.

Σε επιφυλακή παραμένει ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση καθώς, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, τα τουρκικά πλοία που είχαν φτάσει στα ανοιχτά του Καστελλόριζου αποσύρονται σταδιακά προς τους ναυστάθμους.

Ο ελληνικός στόλος θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται, νότια της Κρήτης το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» για κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αποσύρθηκε το tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών από το «Ορούτς Ρέις», καθώς το σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Άλλωστε, όπως φαίνεται και στο marine traffic, το τουρκικό ερευνητικό παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του, μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις