Συγκέντρωση στο δημαρχείο Χανίων για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη Ρόζα Νερά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα δεκάδες μέλη οργανώσεων και αντιεξουσιαστές στην είσοδο του δημαρχείου Χανίων, ζητώντας να τους αποδοθεί εκ νέου ο κατειλημμένος χώρος Ρόζα Νερά στον λόφο Καστελίου.

Του Γιώργου Σόμπολου 

Είχε προηγηθεί το Σάββατο επέμβαση της αστυνομίας στο κτίριο της κατάληψης, που ανήκει στο πανεπιστήμιο Κρήτης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προσαγωγές 16 ατόμων που εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στο εσωτερικό, μεταξύ των οποίων και πέντε αλλοδαποί.

Το κτίριο της κατάληψης και γενικότερα ο λόφος Καστελίου έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία για την δημιουργία ξενοδοχειακή μονάδας. Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας ξεκίνησε το 2004 και σε ανακοίνωση του το Κοινωνικό Στέκι Χανίων, αναφέρει χαρακτηριστικά πως: "πρόκειται για μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους".

Το κάλεσμα για την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε μέσω διαδικτύου, ως αντίδραση στην επέμβαση της αστυνομίας. Από τις δέκα το πρωί δεκάδες μέλη συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Χανίων, μοιράζοντας κείμενα διαμαρτυρίας ενώ είχε στηθεί και μικροφωνική εγκατάσταση μέσω της οποίας ζητούσαν από την δημοτική αρχή να παραδώσει εκ νέου το κτίριο στους καταληψίες.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται αντιπροσωπεία των διαδηλωτών να συναντηθεί με τον δήμαρχο Χανίων ώστε να του καταθέσουν τα αιτήματα τους.

Την ίδια ώρα, διμοιρίες της αστυνομίας βρίσκονται σε απόσταση, κρατώντας διακριτική στάση, χωρίς μέχρι αυτή την στιγμή να έχει σημειωθεί κάποιο απρόοπτο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις