Διαμαρτυρία 2.000 μεταναστών - Ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο

Αψιμαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, ανάμεσα σε αλλοδαπούς και αστυνομικούς.

Πρόκειται για περίπου 1500 - 1900 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι «ξεσπιτώθηκαν» από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Κ.Υ.Τ. Μόριας πριν από τρεις ημέρες.

του Γιώργου Σόμπολου

Μισή ώρα πριν συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο της αστυνομίας, στο δρόμο που οδηγεί από το Καρά-Τεπέ στη Μυτιλήνη. Αυτό που ζητούν οι συγκεντρωμένοι είναι να φύγουν από το νησί για την Αθήνα αλλά κυρίως για το εξωτερικό, αρνούμενοι να πάνε είτε στους πρόχειρους καταυλισμό που στήνονται τις τελευταίες ώρες, είτε στη Μόρια, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Κ.Υ.Τ.

Ο χώρος του νέου Κ.Υ.Τ. βρίσκεται πίσω από το πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ, απόφαση που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και πολίτες.

Στα ίχνη των εμπρηστών

Τουλάχιστον 30 άτομα, κυρίως Αφγανοί υπήκοοι οι οποίοι φέρονται να είναι μεταξύ των διοργανωτών των εμπρηστών και των μετέπειτα επεισοδίων στη Μόρια, έχουν μπει στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Image removed.

Από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες, είναι τα λεγόμενα «ηγετικά στελέχη« των επεισοδίων, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρονται να εμπλέκονται και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών αλλά και εκβιασμούς.

Πρόκειται για άτομα που και κατά το παρελθόν είχε διαπιστωθεί να έχουν παραβατική συμπεριφορά εντός του Κ.Υ.Τ. Μόριας, όμως αυτή την φορά, προκύπτει από μαρτυρίες άλλων προσφύγων και μεταναστών, ότι προκάλεσαν τα επεισόδια και τους εμπρησμούς που κυριολεκτικά ισοπέδωσαν το Κ.Υ.Τ.

Image removed.

Την ίδια ώρα, τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αναλύουν τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπήρξε εντολή εκτός Ελλάδος, για την πρόκληση των εκτεταμένων επεισοδίων, κάτι που προκύπτει μεν από μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί, πρέπει δε να πιστοποιηθεί και από ακράδαντα στοιχεία.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Με αύρες και διμοιρίες των ΜΑΤ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος μεταναστών και προσφύγων που αρνούνται να επιστρέψουν στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης τους στη Μόρια.

Οι δυνάμεις έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί στο νησί της Λέσβου και ενίσχυσαν τις ήδη ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ..

Αξιωματικοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στο kedenews.gr πως βρίσκονται σε ετοιμότητα και άλλες διμοιρίες σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, οι οποίες μπορεί να αναχωρήσουν ακόμη και με εναέρια μέσα εάν η κατάσταση χαθεί ξαφνικά από τον έλεγχο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις