Ετοιμάζεται lockdown… κάποιων εβδομάδων

Κρίσιμη και όχι ελεγχόμενη προς το παρόν είναι η κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, δεν αποκλείεται τα κρούσματα που θα ανακοινώνονται να φτάσουν και το τετραψήφιο νούμερο.

της Ιωάννας Τζανή

Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έλαβε τα πρώτα μέτρα, αλλά πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν «πέσει» και άλλα πολύ πιο αυστηρά, όπως ένα μερικό lockdown στα αστικά κέντρα που υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται πολύ έντονα ένα γενικό κλείσιμο της Αττικής, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, για δύο με τρεις εβδομάδες προκειμένου να επιτευχθεί ανάσχεση του κορονοϊού.

Το μέτρο του μερικού lockdown στην Αττική, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί, κάποιοι το θεωρούν αναπόφευκτο το Νοέμβρη, καθώς όλοι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όταν αρχίσει να ψυχραίνει ο καιρός, ο κορονοϊός θα βρει ακόμη πιο πρόσφορα έδαφος για να εξαπλωθεί.

Ήδη κυβερνητικά στελέχη όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλούν ανοικτά πλέον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση είναι και δηλώσεις επιστημόνων που υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Βαρόμετρο τα σχολεία

Η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες περιμένει να δει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την  εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την μετάδοση του ιού στον πληθυσμό με βάσει τα κρούσματα που θα παρουσιαστούν. Η εικόνα που θα παρουσιάσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες είναι αυτή που θα βαρύνει την πλάστιγγα προκειμένου να αποφασιστεί το μερικό lockdown. Και αυτό γιατί ολικό lockdown δεν πρόκειται να διαταχθεί, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι θα αποτελέσει ταφόπετρα για την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς με την παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων αυξάνονται και τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η εντολή για ενίσχυση των ΜΕΘ έχει ήδη δοθεί και πλέον το σύστημα Υγείας της χώρας βρίσκεται σε ρυθμούς πολέμου, θα υποστήριζε κάποιος αφού όλοι γνωρίζουν τις ανάγκες που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση.

Από την πλευρά του ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται και αυτός σε ετοιμότητα, με το υπουργείο Εσωτερικών να έχει έτοιμη την εγκύκλιο για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στο δημόσιο με τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και μειωμένη προσέλευση των εργαζομένων. Οι αλλαγές που θα προωθηθούν στο εργασιακό καθεστώς του δημοσίου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μάσκες

Η καθολική εφαρμογή της μάσκας είναι ένα μέτρο που πλέον εξετάζεται πολύ σοβαρά από την κυβέρνηση, καθώς η χρήση της είναι το πλέον αποτρεπτικό μέτρο για τη μη μετάδοση του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι σε χώρες της Ασίας που εφαρμόστηκε η καθολική χρήση μάσκας έχει επιτευχθεί γρήγορη ανάσχεση του ιού, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της καθολική εφαρμογή της.

Προς το παρόν αυτό θα γίνει είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για την πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την εφαρμογή τους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις