Σε κατάληψη βρίσκονται 17 σχολεία του νομού Δράμας

Σε καταλήψεις προχώρησαν χθες 17 γυμνάσια και λύκεια του Νομού Δράμας, ενώ υπήρξαν και 2 περιπτώσεις αποχής στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των κινητοποιήσεων δεν έγιναν μαθήματα σε 19 από τα 35 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Δράμας.

Ειδικότερα, κατάληψη είχαν χθες τα γυμνάσια Αγίου Αθανασίου, Δοξάτου, Καλαμπακίου, Κυργίων, Προσοτσάνης, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 4ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 2ο ΓΕΛ Δράμας, 3ο ΓΕΛ Δράμας, 4ο ΓΕΛ Δράμας, ΓΕΛ Καλαμπακίου, ΓΕΛ Προσοτσάνης, ΕΠΑΛ Δοξάτου και ΕΠΑΛ Προσοτσάνης.

Οι λόγοι που πρόβαλαν οι μαθητές, ορισμένων τουλάχιστον, από τα υπό κατάληψη σχολεία, ήταν η ανάγκη πρόσληψης μόνιμων καθαριστριών στα σχολεία, η κόπωση λόγω των συνεχόμενων ωρών διδασκαλίας με μάσκες, ενώ ζητούν περισσότερα μέτρα απολύμανσης στους σχολικούς χώρους και λιγότερους μαθητές ανά αίθουσα, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» η κα Άννα Πασχαλίδου, προϊστάμενη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

Οι καταλήψεις των σχολείων γίνονται λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Άρχισαν χθες και είναι άγνωστο εάν θα συνεχιστούν σήμερα ή τις επόμενες ημέρες.

Σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, η κα Πασχαλίδου σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές οι μαθητές εναρμονίστηκαν με τα μέτρα προστασίας και φορούν τις προστατευτικές μάσκες. Επίσης, στη διάρκεια των λίγων ημερών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα με κρούσματα covid στα σχολεία της Δράμας.

Η θέση της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Δράμας

Για το θέμα των καταλήψεων, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου επεσήμανε στα «Χ» τα εξής: «Σε σχέση με τα αιτήματα των καταλήψεων που ξεκίνησαν από σήμερα στα σχολεία της Δράμας θέλουμε να πληροφορήσουμε τους δημότες μας και το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό των σχολείων του δήμου μας ότι: «Όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών, η δημοτική αρχή σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση προχώρησαν σε γενναία χρηματοδότηση από κονδύλια του Δήμου Δράμας, προκειμένου τα σχολεία μας να καθαρίζονται επαρκώς. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που εγκρίθηκε από το υπουργείο ήταν μικρότερος με αυτόν των προηγούμενων ετών και υπολείπονταν κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας οι οποίες είναι αυξημένες και λόγω του covid 19.

Επίσης, στα σχολεία μας υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών υγρών και αναμένουμε από το υπουργείο να μας προμηθεύσει με επιπλέον λίτρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες όπου χρειαστεί σε αντισηπτικό υλικό σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές.

Τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτουν οι μαθητές δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του δήμου, αλλά είναι θέματα της κεντρικής διοίκησης. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι είναι ανοικτή σε κάθε είδος διαλόγου και φροντίζει να δίνει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών.

Είμαι απολύτως βέβαιη πως από την πλευρά τους θα αποδείξουν πως διαθέτουν τη σοβαρότητα η οποία είναι αναγκαία στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε».

Οι καταλήψεις στην υπόλοιπη χώρα

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί, 9 σχολεία στον Ν. Ξάνθης και 1 στον Ν. Έβρου τελούσαν υπό μαθητική κατάληψη. Στην Καβάλα κατάληψη πραγματοποιήθηκε χθες στο 3ο Γυμνάσιο, στο 7ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Καβάλας. Νέες καταλήψεις σχολείων σημειώθηκαν χθες και στις Σέρρες, όπου το ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου ήταν υπό κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, σχολικές μονάδες και στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και άλλες περιοχές πραγματοποίησαν καταλήψεις με τους μαθητές να διαμαρτύρονται σε αρκετές περιπτώσεις για τη χρήση μάσκας.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις