Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες, φερόμενοι ως τρομοκράτες της Οργάνωσης «Λαϊκός Αγώνας»

Στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγούνται οι τρεις συλληφθέντες που φέρονται να σχετίζονται με ενεργή τρομοκρατική οργάνωση και στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν εκρηκτικά, πυρομαχικά, υπολογιστές και άλλα ύποπτα αντικείμενα.

του Γιώργου Σόμπολου

Πρόκειται για δύο γνώριμους των αστυνομικών, έναν 42χρονο και έναν 38χρονο, καθώς και την σύντροφο του τελευταίου.

Ο 42χρονος που είχε κατηγορηθεί για συνέργεια στην απαγωγή του επιχειρηματία Μυλωνά, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, έχει συλληφθεί επίσης και σε κατάληψη πρυτανείας στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για γνωστό αντιεξουσιαστή της συμπρωτεύουσας, ενώ ο 38χρονος συνεργός του είχε κατηγορηθεί για ληστεία τράπεζας, υπόθεση για την οποία όμως έχει αθωωθεί.

Σε σπίτι στο Κουκάκι, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έπειτα από έφοδο, αργά χθες το απόγευμα, εντόπισαν ποσότητες ισχυρής εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητές, σφαίρες για καλάσνικοφ, υπολογιστές, στικάκια και σκληρούς δίσκους.

Σε ταυτόχρονη έφοδο, σε σπίτι στα Πετράλωνα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 38χρονο μαζί με την σύντροφο του και στην κατοχή του, εντόπισαν δύο πιστόλια.Την ίδια ώρα σε σπίτι στην Νέα Ιωνία εντοπίστηκε ο 42χρονος.

Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες είναι πως ο 42χρονος είχε νοικιάσει πριν από σχεδόν έναν χρόνο το υπόγειο σπίτι-γιάφκα στο Κουκάκι, εμφανιζόμενος ως εκ Θεσσαλονίκης εκδότης και πως, όπως υποστήριξε ο ίδιος στον ιδιοκτήτη του οικήματος, ήθελε το υπόγειο για αποθηκευτικό χώρο, κυρίως για βιβλία, τα οποία θα διέθετε στην Αθηναϊκή αγορά. Είχε φροντίσει μάλιστα να προπληρώσει αρκετά ενοίκια.

Συγκεκριμένα, στο Κουκάκι οι αρχές εντόπισαν επτά κυλινδρικές φύσιγγες εκρηκτικής ύλης, έκαστη βάρους περίπου (1.600) gr. (αμμωνίτιδα), 14 κοινούς πυροκροτητές, δύο ηλεκτρικούς πυροκροτητές, δύο πυροκροτητές Nonel, έναν κοινό πυροκροτητή που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό, καθώς και μεγάλο αριθμό φυσιγγίων για πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov.

Τις τελευταίες ώρες τα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν πάρει κυριολεκτικά "φωτιά", αφού οι αστυνομικοί περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στην κατοχή του 38χρονου, αλλά κυρίως την εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στο Κουκάκι.

Οι αστυνομικοί θέλουν να διαπιστώσουν εάν η εντοπισμένη εκρηκτική ύλη είναι ίδια με τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν σε μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση με στόχο το υπουργείο Εργασίας στις 12.12.2016.

Τότε, σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ., ο κατασκευαστής της βόμβας είχε προχωρήσει σε λάθος σύνδεσμολογία με αποτέλεσμα η βόμβα να μην εκραγεί και να βρίσκεται έκτοτε ατόφια στα χέρια των διωκτικών υπηρεσιών.

Για την συγκεκριμένη ενέργεια, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη, όμως οι αστυνομικοί βάσει σύνδεσμολογίας και άλλων ευρημάτων θεωρούν ότι αποτελεί έργο της τρομοκρατικής ομάδας "Οργάνωση λαϊκών αγωνιστών" (Ο.Λ.Α.) η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2013.

Οι αστυνομικοί είχαν εδώ και αρκετό καιρό πληροφορίες για τον έναν εκ των συλληφθέντων, τον οποίο έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση. Οι ίδιες πληροφορίες, οδήγησαν τις αρχές στο σπίτι-γιάφκα στο Κουκάκι, στην οδό Αναστασίου Ζίννη.

Αυτό που δεν έχει εντοπιστεί έως τώρα, εάν φυσικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των αστυνομικών σύμφωνα με τις οποίες έχουν στα χέρια τους μέλη της Ο.Λ.Α, είναι τα δύο καλάσνικοφ που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα μέλη της ομάδας.

Υπενθυμίζεται πως η οργάνωση πρωτοεμφανίστηκε το 2013.

Πραγματοποίησε επιθέσεις με καλάσνικοφ στα γραφεία της τότε αντιπολίτευση στην λεωφόρο Συγγρού, στο σπίτι Γερμανού πρέσβη ενώ το 2014 πυροβόλησε κατά της πρεσβείας του Ισραήλ.

Το ίδιο έτος, οι τρομοκράτες της Ο.Λ.Α. "πειραματίστηκαν" με την χρήση ρουκέτας. Η προσπάθεια τους να βρουν στόχο την αντιπροσωπεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Mercendes στην Βαρυμπόμπη, δεν ήταν πετυχημένη.

Η διετία 2014-2015, φαίνεται ότι είναι κομβική για την λειτουργία της οργάνωσης. Μετά τα καλάσνικοφ και την αποτυχημένη επίθεση με την ρουκέτα, πέρασαν στις επιθέσεις με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Προφανώς εκτιμούν οι αστυνομικοί ήρθε "νέο αίμα" στην οργάνωση, αλλάζοντας σημαντικά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, αλλά και τους ίδιους τους στόχους

Τον Νοέμβριο του 2015 τινάζουν στον αέρα τα γραφεία του ΣΕΒ και τα γραφεία γειτονικών επιχειρήσεων, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016, φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπ. Εργασίας.

Τον Απρίλιο του 2017 χτυπούν τα γραφεία της τράπεζας Eurobank, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές στο Εφετείο Αθηνών με βόμβα που τοποθέτησαν ενώ απείλησαν και πυροβόλησαν έναν εκ των αστυνομικών-φρουρών του μεγάρου.

Η τελευταία τους επίθεση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με στόχο τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στο Φάληρο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις