Δήμαρχος Καρδίτσας: Κραυγή αγωνίας με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος μέσα από μια επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά την μέριμνα του κράτους.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο δήμαρχος Καρδίτσας, Β. Τσιάκος ζητά:

«Όπως εκπονηθεί και εφαρμοστεί για τον κατεστραμμένο Δήμο μου, ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε από σύμβολο καταστροφής, να μετατραπεί σε σύμβολο ανάταξης από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Χιλιάδες άνθρωποι ζούνε πλέον μέσα στις λάσπες. Χωρίς τα στοιχειώδη, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν σε ένα στεγνό στρώμα. Η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου έχει διαρραγεί»

Σημειώνει πως «ήδη έχουν εξαγγελθεί (από την κυβέρνηση) μια σειρά από μέτρα ανακούφισης. Τα μέτρα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο μιλώντας καθημερινά με τους συμπολίτες μου που δοκιμάζονται, διαπιστώνω ότι χρειάζεται να ληφθεί επιπλέον μέριμνα).

Τα μέτρα που ζητά ο δήμαρχος για τους κατοίκους
  • Άμεσες αποζημιώσεις για όσους έχουν χάσει το νοικοκυριό τους. Οι διαδικασίες παραμένουν γραφειοκρατικές και καθυστερούν σημαντικά την πρόοδο της εκταμίευσης χρημάτων που ήδη ανακοινώσατε.
  • Τα 600 ευρώ και τα 6000 ευρώ θα πρέπει να δίνονται όχι μόνο στην κύρια κατοικία αλλά και όπου αλλού πραγματικά και αποδεδειγμένα κατοικούσε κάποιος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου πολλοί συμπολίτες μου υπέστησαν μεγάλη ζημιά στην οικία που κατοικούσαν αλλά δεν θα αποζημιωθούν γιατί αυτή με βάση το Ε1 δεν ήταν η πρώτη κατοικία τους.
  • Θα πρέπει να υπάρξει άμεση τροποποίηση των διατάξεων και να ληφθεί απόφαση ώστε να αποζημιώνονται και όσοι είχαν εγκαταστάσεις σε υπόγεια, αποθήκες, πιλοτές, λεβητοστάσια και ασανσέρ. Έχουμε πολλές περιπτώσεις κατεστραμμένων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εγκαταστάσεων (π.χ. πλυντήρια, ψυγεία λεβητοστάσια, αντλητικά συγκροτήματα κλπ) που δεν αποζημιώνονται γιατί βρισκόταν στο υπόγειο, σε αποθήκες κλπ. του κτιρίου που πλημμύρισε).
  • Ακόμη πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τους εκατοντάδες συμπολίτες μου που έχουν μείνει άστεγοι καθώς τα σπίτια τους είτε γκρεμίστηκαν από το νερό, είτε κρίνονται πλέον ακατάλληλα προς κατοίκηση από τους αρμόδιους μηχανικούς.
Μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις ο κ. Τσιάκος υπογραμμίζει πως η οικονομική ζωή του τόπου έχει καταστραφεί καθώς το 80% των επιχειρήσεων στην πλημμυρόπληκτη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες ζημίες, ενώ αρκετές επιχειρήσεις δέκα ημέρες μετά την καταστροφή δεν έχουν καταφέρει να επαναλειτουργήσουν. Ζητά δε να δοθεί τάχιστα η αποζημίωση και να φτάσει άμεσα στους επιχειρηματίες.

«Ένα τμήμα των κατεστραμμένων επιχειρήσεων που έχει υποστεί ζημιά θα καλυφτεί με τις 8000 ευρώ που θα εισπράξουν. Ωστόσο η αποζημίωση θα πρέπει να δοθεί τάχιστα και να φτάσει άμεσα στους επιχειρηματίες», τονίζει.

Περισσότερα σε Ειδήσεις