Εργαστήρι «καταστροφής» στη Βέροια: Παιδιά διαλύουν χαλασμένα μηχανήματα και φτιάχνουν καινούργια

Υπάρχει ένα εργαστήρι στη Βέροια, το οποίο ονομάζεται «καταστροφής», όπου τα παιδιά μαθαίνουν πως ό,τι σπάει, κολλάει και  ό,τι χαλάει, φτιάχνεται ή μετατρέπεται σε κάτι καινούργιο.

Στη Βέροια, παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση και φιλοξενούνται σε δομή του συλλόγου Πρωτοβουλίας για το Παιδί, είναι ελεύθερα μία φορά την βδομάδα, να «τα σπάσουν». «Όχι φυσικά να προκαλέσουν καταστροφές αλλά, διαλύοντας ένα μηχάνημα, να μάθουν τα εξαρτήματα ως έναν τρόπο αντίστροφου τεχνικού σχεδιασµού (reverse engineering) αλλά και τον τρόπο χρήσης των εργαλείων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής του εργαστηρίου και εθελοντής στη δομή, Λευτέρης Σιάκης.

Τι ακριβώς κάνουν

Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για ένα εργαστήριο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αποσυναρμολογούν- «καταστρέφουν» παλιές ή χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που προμηθεύονται από κατάστημα που τις συλλέγει για ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, τα υλικά ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δικών τους συσκευών.

«Έμπνευσή μου ήταν τα δικά μου παιδικά χρόνια, όταν θεωρούσα πώς ό,τι έμπαινε στο σπίτι, έπρεπε να ανοιχτεί! Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε με την Πρωτοβουλία αυτό το εργαστήριο που το ονόμασα, απενεχοποιημένα, «καταστροφής» προκειμένου να τραβάει το …σκοτεινό ενδιαφέρον των παιδιών», λέει γελώντας ο κ. Σιάκης.

Τι μαθαίνουν

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήρι μαθαίνουν να χειρίζονται διάφορα εργαλεία για να αποσυναρμολογήσουν τις συσκευές, μαθαίνουν τα κάθε λογής εξαρτήματα και να φτιάχνουν μ’ αυτά καινούργια, χρηστικά ή διακοσμητικά, αντικείμενα.

Image removed.

«Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη χρήση, για παράδειγμα, ενός κατσαβιδιού ενώ κάποια έχουν μάθει να χειρίζονται το κολλητήρι πολύ καλύτερα από έναν ενήλικο», λέει ο κ. Σιάκης, ο οποίος εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενώ έχει ολοκληρώσει και σπουδές πολιτικού μηχανικού.

Image removed.

«Πρωτοβουλία για το Παιδί»

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί είναι Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ειδικά πιστοποιημένος Φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Πεδίο δράσης του είναι η φροντίδα και η προστασία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο: παιδιών που είναι ορφανά, ή προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες. Τα παιδιά αυτά βιώνουν την παραμέληση, την ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις