Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Η προκλητική της συμπεριφορά φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις»

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τονίζοντας πως η προκλητική της συμπεριφορά φέρνει πιο κοντά τις κυρώσεις από μέρους της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος το Γερμανό υπουργό, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με το «Oruc Reis» και τα Βαρώσια.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε πως η Τουρκία μπροστά της έχει μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τη σχέση και συνεργασία της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, προσθέτοντας με νόημα πως φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δις με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας να αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ωστόσο, αντί να έχουμε τις ημερομηνίες για την επανέναρξή τους, όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δένδια στην Μπρατισλάβα, την περασμένη Πέμπτη, είδαμε το «Oruc Reis» να βγαίνει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μάας: Έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μάας δήλωσε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την προκλητική -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε- στάση της Τουρκίας, που οδηγεί, κατά τον ίδιο, στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές, ενώ χαρακτήρισε «παράδοξες καταστάσεις» όσα συμβαίνουν με το «Oruc Reis» και τα Βαρώσια.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να υπάρχει μόνον ο διάλογος κι έτσι δικαιολόγησε το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις