Η Pressgroup κοντά στα νησιά μας που δοκιμάζονται από τον Εγκέλαδο

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου σημειώθηκε στις 13:51 της Παρασκευής.

Ο εγκέλαδος έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ σημειώθηκε 19 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Νεκροί και τραυματίες

Δύο νεκροί και 19 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Νωρίτερα, κάτοικοι και πυροσβέστες στο Βαθύ Σάμου εντόπισαν καταπλακωμένους και νεκρούς δύο μαθητές. Πρόκειται για δύο νεαρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που φαίνεται πως ενώ επέστρεφαν από το σχολείο τους, καταπλακώθηκαν από τοιχίο τη στιγμή του σεισμού.

Η τραγωδία δεν έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, και μόνο όταν κάτοικοι και πυροσβέστες πήγαν να ελέγξουν τα χαλάσματα διαπίστωσαν την ύπαρξη των δύο νεκρών παιδιών.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο Σάμου βρίσκονται δύο γυναίκες και τρεις άνδρες που τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την διάρκεια του σεισμού, ενώ ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Επίσης, θα αεροδιακομιστεί 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

«Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας», επισημαίνεται από το υπουργείο.

Βίντεο-Μαρτυρία κατοίκου Σάμου
Κατέρρευσε ναός στο Καρλόβασι 

Μεγάλο τμήμα της εκκλησίας της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι κατέρρευσε. Συγκεκριμένα έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτίρια στο Βαθύ της Σάμου, ενώ έπεσε και ο τρούλος εκκλησίας.

katastrofes apo to seismo sti samo

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους. Στο facebook κάτοικος της Σάμου ανέβασε βίντεο που δείχνει τα νερά της θάλασσας να έχουν βγει στη στεριά και να έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι.

Φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Σάμο:

katastrofes apo to seismo sti samo

katastrofes apo to seismo sti samo

katastrofes apo to seismo sti samo

katastrofes apo to seismo sti samo

Καταστροφές στην Πάτμο

Ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός έγινε και στην Πάτμο, όπου έπεσαν μεγάλες πέτρες στο δρόμο με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί η διέλευση των αυτοκινήτων.

Επίσης, ο σεισμός προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή του Γροίκου.

Κάτοικοι του νησιού κατέγραψαν σε βίντεο τις καταστροφές.

[video width="256" height="576" mp4="/wp-content/uploads/2020/10/video-1604070119.mp4"][/video]

[video width="256" height="576" mp4="/wp-content/uploads/2020/10/video-1604070698.mp4"][/video]

Ζημιές στην Ικαρία

Κάτοικοι της Σάμου δηλώνουν πως ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, καθώς έχουν πέσει προσόψεις κτιρίων. «Πρωτοφανές για το νησί. Σίγουρα γίνανε καταστροφές, θεωρώ ότι μπορεί να έχουν κατεδαφιστεί και κάποια οικήματα… Υπάρχουν μετασεισμοί όλη την ώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η kedenews επικοινώνησε με το δήμαρχο Ικαρίας, Νίκο Καλαμπόγια, ο οποίος και δήλωσε πως έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως δήλωσε και ο ίδιος υπάρχουν ρηγματώσεις, μεμονωμένες ζημιές, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε κατάστημα.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα μηχανήματα μηχανικού του στρατού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης, ενώ παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα δύο ωρών έχει τεθεί ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα και σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί ένα αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα CH-47 στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί, επίσης, οι ομάδες «Δευκαλίων» (με διασώστες και εκπαιδευμένους σκύλους) του στρατού ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν τραυματισμοί στρατιωτικού προσωπικού και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Υδρογραφική Υπηρεσία εξέδωσε warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αμέσως πτήσεις από ελικόπτερα του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις