Νέα μέτρα από σήμερα: 74 περιφερειακές ενότητες σε μίνι lockdown

Από σήμερα τα έξι μέτρα καθολικής εφαρμογής

Σήμερα, από τις 6 το πρωί και για το σύνολο της επικράτειας ενεργοποιούνται οριζόντια έξι βασικά μέτρα. Μεταξύ τους η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Αναλυτικά, από τις 6 το πρωί και για όλη τη χώρα ισχύει:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους/

2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ, εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.

3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.

5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.

6. Σε όλη τη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης – Σέρρες) μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Μετακινήσεις μόνο με SMS σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από σήμερα ισχύει ο 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις, με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη 05:00-21:00 και 21:00-05:00), όπου οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν μόνο με την χρήση SMS.

Ακόμη κλείνουν από σήμερα τα λύκεια και τα ΑΕΙ, με τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Κανονικά θα λειτουργήσουν δημοτικά και γυμνάσια. Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία και ξενοδοχεία.

«Δεν αποκλείεται παράταση των μέτρων του κορονοϊού»

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης.»

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», σημείωσε.

Περισσότερα σε Ειδήσεις