Νησί πρότυπο η Αστυπάλαια: Μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών σε ηλεκτρισμό

«Πράσινο» νησί η Αστυπάλαια - Αντικαθίστανται όλα τα οχήματα με ηλεκτρικά

Πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά το νησί της πεταλούδας, η Αστυπάλαια! Ήταν το πρώτο νησί που κατάφερε να γίνει smoke free και τώρα περνάει στο επόμενο στάδιο για να γίνει το «πράσινο» νησί του Αιγαίου.

Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αναπτύξει στο νησί μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό. Το έργο μάλιστα προβλέπει αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Το πρωτοποριακό έργο «Green and Sustainable Island», παρουσιάστηκε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που θα διασυνδέει το Μέγαρο Μαξίμου με τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Βόλφσμπουργκ.

Ο Dr. Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε: «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η κλιματική ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Και με το έργο στην Αστυπάλαια θα διερευνήσουμε πώς να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα σήμερα. Η ηλεκτρική και έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιτύχουν μόνοι τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ένας παγκόσμιος ηγέτης που στοχεύει να καταστήσει το στόλο των οχημάτων της με μηδενικούς ρύπους έως το 2050 έρχονται μαζί με ένα ευρωπαϊκό έθνος σε πλήρη κατάσταση μεταμόρφωσης».

infographic astipalea

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Αστυπάλαιας, Νικόλαου Κομηνέα

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας μίλησε στην αποκλειστικά στην kedenews για τη νέα επένδυση της Volkswagen στο νησί. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος δήλωσε: «Η Αστυπάλαια ανοίγει τα φτερά της και πετά σαν πεταλούδα του Αιγαίου στο μέλλον, το οποίο θα είναι βιώσιμο και βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της οικολογίας, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα από ορυκτά καύσιμα και πετρέλαιο.

Όλες οι δομές του νησιού αναβαθμίζονται και βελτιώνονται ή θα κατασκευαστούν νέες για να υπηρετήσουν αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά θα σημάνει και την αναγέννηση του τόπου, ο οποίος ταυτόχρονα θα βασίζεται στις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και θα διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να το κατορθώσουν αυτό με σωστή χρήση και αυτό θα γίνει στην Αστυπάλαια. Οι πολίτες, οι οποίοι θα επισκέπτονται το νησί θα ζουν στο πνεύμα, της βιώσιμης ανάπτυξης, ζώντας τη μοναδική εμπειρία, η οποία και θα οδηγήσει στην αυτόνομη οδήγηση. Με όλα τα συστήματα τα οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή σε συνδυασμό με την παράδοση θα συμβάλλουν στην πρόοδο αυτού του τόπου».

Περισσότερα σε Ειδήσεις