Νέα δομή προσφύγων: Η δημοτική αρχή προσφεύγει εκ νέου στην Εισαγγελία Κω

Κινητοποίηση ενάντια στην νέα δομή προσφύγων-μεταναστών, Σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο που ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της νέας μεγαλύτερης δομής προσφύγων-μεταναστών έπειτα από Πανλεριακό κάλεσμα της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση , το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, μέλη της επιτροπής κατοίκων του Ξηροκάμπου για το μεταναστευτικό, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δόμησης κ. Φιλιππίδης Γεώργιος, καθώς και δημότες άλλων περιοχών.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος ΚΥΤ σε νέα δομή προσφύγων, Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεμέλαρος δεν προσήλθε στον χώρο.

Ο δήμαρχος Λέρου ζήτησε από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας τις αδειοδοτήσεις και τις λοιπές συμβάσεις, καθώς επίσης ζήτησε από τα όργανα της αστυνομίας να τηρηθεί η νομιμότητα ως προς τη σύμβαση του αναδόχου με τους εργαζόμενους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ οι εργασίες.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμαρχος Λέρου και οι Αντιδήμαρχοι κ. Καστής και κ. Γρεκός πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου και τον Προϊστάμενο της ΥΠ.ΔΟΜ. όπου αποφασίστηκε η αποστολή ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ εγγράφου στην Εισαγγελία Κω καθώς και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΕΠΕΙΓΟΝ»

Δια της παρούσης σας γνωρίζω ότι από σήμερα έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου (Hot Spot) κατά παράβαση μίας σειράς διατάξεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημοσίας υγείας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του προστατευόμενου οικισμού Λακκιού-Λέπιδα Λέρου (έχει κηρυχτεί ως ιστορικός τόπος ΦΕΚ 704Δ/30-10-20 του Υπουργείου Πολιτισμού).

Αν και ο εργολάβος επικαλείται άδεια με βάση την υπ’αριθμ. 4712/22-05-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2043Β/30-05-20) έχουμε διαπιστώσει τα εξής:

I. Δεν έχει ληφθεί υπόψιν το υπ’αρ.πρωτ.25157/22-06-20 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου που απαιτεί την ελάχιστη δυνατή φθορά βλάστησης (είναι σε εξέλιξη εκτεταμένη εκχέρσωση δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης). Επίσης, δεν έχει προηγηθεί έγκριση επέμβασης, πρωτόκολλο εγκατάστασης και υποβολή ΠΠΔ, σύμφωνα με το αρ.45Ν.998/1979.

II. Δεν έχει προσκομιστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

III. Δεν έχει ζητηθεί έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού με δεδομένη την κήρυξη του οικισμού Λακκιού Λεπίδων Λέρου ως τόπου ιστορικού ενδιαφέροντος.

IV. Δεν έχει ληφθεί υπόψιν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λέρου (ΦΕΚ ΑΑΠ/2009) που απαγορεύει κάθε συναφή δραστηριότητα στην περιοχή.

V. Δεν έχει εγκριθεί μελέτη από το ΣΑ.

VI. Δεν έχει ληφθεί μέριμνα και δεν υπάρχει σχετική μελέτη σύνδεσης των εγκαταστάσεων με δίκτυα.

VII. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η γειτνίαση του χώρου με τη μονάδα αφαλάτωσης του Δημοτικού Κεντρικού Δικτύου Ύδρευσης(2000κυβ Μ.3.)

Επισημαίνουμε ότι το υπό κατασκευή έργο έχει χωροθετηθεί παραπλεύρως της Ναυτικής Βάσης Λέρου. Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Image removed.

 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις