Γεωργιάδης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 στους δήμους για «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές

Στο 15ο διαδικτυακό πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» με θέμα «Οι smart cities ήρθαν... Τι γνωρίζουμε όμως για αυτές;», συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά την τοποθέτησή του στο σημερινό πολυσυνέδριο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι δήμοι της Ελλάδας πρόκειται να λάβουν πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές, βαδίζοντας έτσι με ταχύτερο ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό που «τρέχει γοργά» στη χώρα μας.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ύψους 21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Το ποσό που θα λάβουν οι δήμοι της Ελλάδας είναι τεράστιο. Αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να έχουν όρεξη και διάθεση για να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη μετατροπή των περιοχών τους σε έξυπνες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, παρά την οικονομική ζημιά που προκαλεί, όπως παραδέχτηκε, δήλωσε αισιόδοξος και σημείωσε ότι «λόγω της Covid-19 όλων η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο έγινε πολύ ταχύτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Έτσι, είμαστε σε καραντίνα, μεν, αλλά η ζωή των πολιτών προχωρά, ενώ οι αυξάνουν σημαντικά και διαδικτυακές πωλήσεις, ακόμη και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Δίκτυο 5G

Τονίζοντας ότι το «μέλλον στην Ελλάδα αναμένεται ακόμη πιο ψηφιακό», ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το δίκτυο 5G και υπενθύμισε: «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που "τρέχει" με τόσο γοργό ρυθμό τις διαδικασίες στο πεδίο του 5G"», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε τις δυνατότητες που θα έχουμε με το 5G».

Μεγάλες επενδύσεις

Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη χώρα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα -ακόμη και μέσω της πανδημίας του κορονοϊού- είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων», λέγοντας ότι το τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη, το Thess Intec, προχωρά με τάχιστους ρυθμούς και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη Phizer υπογράμμισε πως «είναι τόσο ικανοποιημένοι οι επενδυτές, που αποφάσισαν να αυξήσουν σε 500 τους μηχανικούς, από 200 που έχουν σήμερα».

Ελληνοτουρκικά

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία για τα εξωτερικά μας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας λειτουργεί υπεύθυνα. Οι διεθνείς μας συμμαχίες είναι ισχυρές και η χώρα που είναι σε δύσκολη θέση είναι η Τουρκία».

Και συνέχισε αναφέροντας ότι: «Χθες, η τουρκική λίρα πέρασε τα 10 ευρώ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέλυσε μέσα σε 16 μήνες -για δεύτερη φορά- κεντρικό τραπεζίτη, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν του πήγαν τελικά όπως ακριβώς τα υπολόγιζε».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε: «Άρα να μη μας πιάνει απελπισία, όλα είναι υπό έλεγχο και δε χρειάζεται κανένας πανικός. Η Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρή για να αποθαρρύνει τον κάθε τυχοδιώκτη, και με τις αποφάσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τα ραφάλ που έρχονται πολύ σύντομα, στους επόμενους μήνες, και με άλλες κινήσεις που κάνει στους εξοπλισμούς, με ευθύνη του υπουργείου Άμυνας, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη, μην ανησυχείτε».

Καράογλου: «Περισσότερες από 600 ψηφιακές υπηρεσίες»

Ως την πρόκληση του 21ού αιώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία χαρακτήρισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τη μετατροπή των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για μία τεχνολογική έννοια, ούτε μία στατική ιδέα».

Σημείωσε ότι η μετάβαση στις έξυπνες πόλεις είναι μία διαρκώς εξελισσόμενη ιδέα, που αφορά όλους τους ενεργούς πολίτες και τόνισε πως «πρόκειται για μία διαδραστική διοίκηση της πόλης προκειμένου αυτή να γίνει πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ικανή να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής».

Ο κ. Καράογλου επεσήμανε τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και παρατήρησε ότι, πλέον, περισσότερες από 600 υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκπεραιώσει υποθέσεις του με το Δημόσιο μόνο με ένα… κλικ.

Πάντως, υπογράμμισε ότι η επιτυχία των «έξυπνων πόλεων» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας.

Ζέρβας: «Στόχος να εξελιχθεί σε ψηφιακό κόσμο η Θεσσαλονίκη»

Τα άλματα που έγιναν στο κομμάτι των έξυπνων εφαρμογών στο δήμο Θεσσαλονίκης ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας την υστέρηση σε βασικές υποδομές. «Είμαστε μία έξυπνη πόλη και διαθέτουμε έξυπνους ανθρώπους. Άρα, υπάρχει το δυναμικό, στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που, όπως είπε, ξεκινά στο προσεχές διάστημα, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι μέσω αυτού δίνεται ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και λέγοντας «θα δούμε αισθητήρες ακόμη και σε κάδους», διαβεβαίωσε πως «το 2021 θα έχουμε ώριμα έργα, με στόχο στη θητεία μου να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό κόμβο».

Το πολυσυνέδριο διοργανώνει το ka-business.gr υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις