Εμβόλια: Σήμερα η παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου από τον υπουργό Υγείας

Πληροφορίες για τα εμβόλια που θα φτάσουν στην Ελλάδα 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα το ελληνικό σχέδιο για τον δωρεάν εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, κατά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η Ελλάδα θα προμηθευτεί σταδιακά 25 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια που θα λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Οι δόσεις επαρκούν για τον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

Από τις συμφωνίες και προ-συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις παρασκευάστριες εταιρείες (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi/GSK και CureVac) η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρόσβαση σταδιακά σε όλα τα εμβόλια. Στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια, οι πολίτες βάσει της σχετικής προτεραιοποίησης που εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν έναντι της λοίμωξης COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός SARS-CoV-2.

94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

Το εμβόλιο είναι το ένα μέτωπο στην μάχη εναντίον του Covid-19 για την προστασία από την προσβολή στην ασθένεια. To άλλο είναι η αποτελεσματικότητα των θεραπείων για όσους ήδη νοσούν από τον νέο κορονοϊό. Η Moderna ανακοίνωσε 94,5% αποτελεσματικοτητα του εμβόλιου , παρόμοια με την αντίστοιχη του 90% , που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος προσβολής από την Covid-19 μειώνεται κατά 94,5% σε ομάδα ασθενών που έλαβε το εμβόλιο. Έναντι της ομάδας που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo). Στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge.

Αν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις, .

Συγκρίνοντας το με τα εμβόλια κατά της γρίπης, το CDC ανέφερε ότι τα παραπάνω έχουν δείξει αποτελεσματικότητα από 19% έως 60% κατά τις τελευταίες εποχές τις επιδημίας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις