To φράγμα Πείρου-Παραπείρου παίρνει… μπρος μετά από 57 χρόνια

Ξεκινάει η διαδικασία για τη δημοπρασία των εργασιών στο φράγμα Πείρου-Παραπείρου-Το εμβληματικό έργο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κατασκευαστικών ομίλων

Σε πλήρη δυναμικότητα υπολογίζεται να λειτουργήσει το εμβληματικό έργο για την Αχαΐα, το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, καθώς τον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοπρατηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι το έργο με προϋπολογισμό ύψους 24,3 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών κατασκευαστικών ομίλων.

Παράλληλα με τις υπολειπόμενες εργασίες, ο ανάδοχος θα πρέπει να αναλάβει για χρονικό διάστημα έως και εξήντα μήνες, τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού, των υδραγωγείων και των φραγμάτων Αστερίου και Βαλμαδούρας.

Τι περιλαμβάνουν οι υπολειπόμενες εργασίες

Οι υπολειπόμενες εργασίες χωρίζονται σε τρία τμήματα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα φράγματα Αστερίου και Βαλμαδούρας.

-Κατασκευή αγωγών υδροδότησης στο φράγμα Αστερίου για το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, τη βιομηχανική περιοχή της πόλης και των οικισμών βορειοδυτικής Αχαΐας (δήμοι Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας).

-Κατασκευή των επεκτάσεων των έργων ύδρευσης των υπόλοιπων οικισμών της βορειοδυτικής Αχαΐας με την ανέγερση ενιαίου υδραγωγείου και αγωγών μεταφοράς των υδάτων στους οικισμούς.

-Κατασκευή νέων δεξαμενών χωρητικότητας 100 και 250 κυβικών μέτρων καθώς οι υφιστάμενες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες υδροδότησης των οικισμών.

-Λειτουργία και συντήρηση όλων των έργων για διάστημα 42 μηνών με πρόβλεψη επέκτασης 18 μηνών.

Η ιδέα για την κατασκευή φράγματος «έπεσε» για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1963

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν με απόφαση του υπουργού Υποδομών δεσμεύτηκε ποσό 24,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί με 16 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και με περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η ιδέα για την κατασκευή φράγματος στους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο για την υδροδότηση της Πάτρας «έπεσε» για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1963 από τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου -τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα- αναμένεται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας. Παράλληλα, η δημιουργία της λίμνης αναμένεται να αποτελέσει εστία ανάπτυξης για τη γύρω περιοχή, ενώ ήδη γίνονται μελέτες οικοτουριστικής αξιοποίησης του έργου και ανάδειξης του φυσικού τοπίου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις