Κορονοϊός - Κικίλιας: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των Ελλήνων και ποια η σειρά προτεραιότητας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προχώρησε σε αναλυτικές δηλώσεις αναφορικά με τον τρόπο εμβολιασμού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα που «εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε», ενώ πρόσθεσε πως «για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις».

«Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πώς θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Σειρά προτεραιότητας

Σύμφωνα με τον ίδιο , η σειρά κατά την οποία θα γίνει ο εμβολιασμός είναι η εξής:

  • Υγειονομικοί,
  • ευπαθείς ομάδες,
  • άνθρωποι μεγάλης ηλικίας,
  • γηροκομεία και
  • ειδικές δομές.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες αδυνατούν να μετακινηθούν, θα πάει το κράτος σε εκείνους. «Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», διευκρίνισε.

Ραντεβού

Αναφερόμενος στον τρόπο που θα κλείνονται τα ραντεβού, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. «Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι», τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει κι άλλα εργαλεία προκειμένου να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις