Κοντινές αποδράσεις στο νοτιότερο άκρο της Αττικής

Αποδράσεις της τελευταίας στιγμής ‒ Τα άγνωστα αξιοθέατα της Αττικής

Όταν ακούμε «Αττική», στο μυαλό μας έρχεται πρώτα η Αθήνα. Η πρωτεύουσα όμως κρατάει για τον εαυτό της όλα τα φώτα στα ανατολικά της. Από τα Μεσόγεια μέχρι τη Σαρωνίδα και το Σούνιο απλώνεται μια πλούσια ενδοχώρα, που πάντοτε ήξερε όχι να παίρνει, αλλά να δίνει.

Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, ίσως γι’ αυτό και ποτέ οι περισσότεροι από εμάς να μην της δώσαμε τη σημασία και την προσοχή που της αξίζει. Κι όμως, η Νοτιοανατολική Αττική είναι κάτι περισσότερο από έναν «γείτονα» της Αθήνας, είναι ένας ολόκληρος κόσμος, απέραντα γοητευτικός.

Ας μάθουμε περισσότερα για τα άγνωστα αξιοθέατα της Αττικής:

Λαύριο

Το Λαύριο, που έχει ταυτιστεί με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας, έχει εκσυγχρονιστεί τουριστικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναβάθμισης του λιμανιού. Αυτή η εργατούπολη, που χτυπήθηκε από την αποβιομηχάνιση, έχει στραφεί πλέον στον τουρισμό, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της, χωρίς παράλληλα να χάνει την ταυτότητά της. Το low-profile του Λαυρίου με τα χαμηλά σπιτάκια και τα σεμνά νεοκλασικά γύρω από την κεντρική πλατεία είναι σημείο αναφοράς για φρέσκο ψαράκι και μίνι αποδράσεις, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Τα νεοκλασικά κτίρια

Ένα από αυτά είναι και το παλιό Δημαρχείο του Δήμου Λαυρεωτικής. Ένα διώροφο γωνιακό κτίριο σε αυστηρά κυβικό σχήμα, με μπαλκόνι που στηρίζεται σε φουρούσια και κοιτάζει προς την πλατεία. Από αυτό το μπαλκόνι το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εκφωνήσει τον λόγο του.

Το Λαύριο διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των εργοστασίων που σημάδεψαν την ιστορία του. Ολόκληρη η πόλη μοιάζει με ένα ανοιχτό μουσείο βιομηχανίας, που σπάνια συναντά κανείς όμοιό του σε όλη την Ευρώπη.

Σούνιο

Σούνιο Ναός

Σούνιο, ή αλλιώς Καβοκολόνες, ονομάζεται το ακρωτήρι που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής, το οποίο αποτελεί σημαντικό στρατηγικό σημείο. Από εκεί, η πόλη - κράτος των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, το κεντρικό της λιμάνι, καθώς και τη χερσόνησο της Λαυρεωτικής, με τα πλούσια μεταλλεία αργύρου, χάρη στα οποία αναδείχτηκε σε υπερδύναμη τον 5ο αι. π.Χ.

Σήμερα το Σούνιο μας είναι κυρίως γνωστό για τον Ναό του Ποσειδώνα που επιστέφει την κορυφή του. Η ιερότητα του χώρου, όμως, ανάγεται σε πολύ προγενέστερη εποχή. Φαίνεται ότι ήδη από τον 8ο αι. π.Χ. ο βράχος που δέσποζε στην εσχατιά της Αττικής, 73 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, είχε αφιερωθεί στη λατρεία του Ποσειδώνα, αφού στην Ακρόπολη λατρευόταν η θεά Αθηνά, η οποία κέρδισε με το δώρο της ‒την ελιά‒ τον μεταξύ τους διαγωνισμό για την ονομασία της πόλης.

Μόλις 65 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο είναι ιδανικός προορισμός για αρχαιολογική και φυσιολατρική περιήγηση. Αξέχαστο θα σας μείνει το ηλιοβασίλεμά του. Αν σταθείτε ανάμεσα στους σωζόμενους κίονες σιωπηλοί, θα ακούσετε το παράπονο του Ποσειδώνα, που εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν μπορεί να αποδεχτεί την ήττα του από την Αθηνά και την ελιά της όσον αφορά την ονοματοδοσία του κλεινού άστεως.

Λεγραινά

Παραλία

Τα Λεγραινά είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Ανατολικής Αττικής, που είναι χτισμένος στις ακτές του Σαρωνικού, μπροστά από την ομώνυμη παραλία. Βρίσκεται 64 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, πολύ κοντά στο ακρωτήριο Σούνιο.

Η ακτή αυτή δεν θα σου θυμίζει με τίποτα τις παραλίες της Αττικής που έχεις συνηθίσει. Είναι μια μεγάλη αμμουδιά με γαλάζια νερά και χρυσή άμμο. Ιδανική για να πας μόνος σου, με παρέα ή με την οικογένειά σου. Είναι η παραλία που θα σου θυμίσει νησί, αλλά θα μπορείς να πας με το αυτοκίνητό σου από το σπίτι σου μέσα σε περίπου μία ώρα. Είναι από τις λίγες παραλίες στην Αττική που παραμένουν καθαρές, αυθεντικές και «απάτητες», αν μπορούμε να το πούμε έτσι.

Περισσότερα σε Ειδήσεις