Η μαγευτική λίμνη πηγών Λούρου της Ηπείρου - Περιηγηθείτε μέσα από εικόνες και βίντεο!

Αποτελεί μια από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες φυσικές ομορφιές στη χώρα μας. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, όμως το σκηνικό που αντικρίζουν οι επισκέπτες είναι σαν βγαλμένο από παραμύθι...

Η... κρυφή λίμνη πηγών Λούρου, με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καταπράσινο τοπίο που την περιβάλλει, θυμίζει εικόνα καρτ ποστάλ και είναι ένας από τους πολλούς φυσικούς θησαυρούς που κρύβει η Ήπειρος. Το επίσημο όνομά της είναι λίμνη Βηρός, ενώ οι ντόπιοι αλλά και όσοι τη γνωρίζουν την αποκαλούν «γαλάζια λίμνη», λόγω του έντονου χρώματος που έχουν τα νερά της.

Πού βρίσκεται

Η εξωπραγματική αυτή λίμνη βρίσκεται στο 30ό χλμ. Ιωαννίνων - Άρτας, κοντά στο χωριό Βουλιαστά και σε υψόμετρο 296 μ. Επικοινωνεί υπόγεια με τον ποταμό Λούρο, που εκβάλλει στον Αμβρακικό.

λίμνη Βηρού

Αποτελεί ένα σπουδαίο μυστικό για τους λάτρεις της φύσης, αφού «κρύβεται» στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Πατρών και, επειδή οι ταξιδιώτες κινούνται πλέον στην Ιονία Οδό για να πάνε στην πόλη των Ιωαννίνων, αγνοούν αυτό το παραμυθένιο σημείο.

Χαρακτηριστικά

Η λίμνη δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον Λούρο. Περιτριγυρίζεται από δεκάδες δέντρα, τα οποία καθρεφτίζονται στην επιφάνειά της, καθώς τα νερά της είναι πεντακάθαρα και με μεγάλη διαύγεια.

λίμνη πηγών Λούρου

Η λίμνη Βηρού έχει στρογγυλό σχήμα, η διάμετρός της φτάνει τα 100 μέτρα, ενώ το βάθος της δεν ξεπερνά τα 10. Πολλοί είναι εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα καθαρά και δροσερά νερά της, η θερμοκρασία των οποίων βρίσκεται σταθερά στους 11-120C, ενώ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα, ποδηλασία, πικνίκ και εξερεύνηση στη φύση.

λίμνη πηγών Λούρου

Επίσης, η λίμνη πηγών του ποταμού Λούρου έδωσε την ευκαιρία στον Δήμο Δωδώνης να ενταχθεί στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», κάτι το οποίο αποτέλεσε βήμα για την προβολή του τόπου.

λίμνη Βηρού

Είναι σίγουρο πως όποιος τύχει να βρεθεί σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο θα του μείνει αξέχαστος και θα επιθυμεί να τον επισκέπτεται ξανά και ξανά...

Περισσότερα σε Ειδήσεις