Αυστηρό lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου - Τα μέτρα που θα ισχύουν

Στόχος να επαναλειτουργήσουν στις 11 Ιανουαρίου οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν και να ανοίξουν όλες οι σχολικές βαθμίδες

Αυστηρό lockdown με νέα μέτρα τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα τα ξημερώματα και θα έχει διάρκεια μέχρι στιγμής έως και τις 11 Ιανουαρίου. Βασικός στόχος των αυστηρότερων μέτρων σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα είναι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κατά συνέπεια το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου. 

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα
  1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.
  2. Κλειστά βιβλιοπωλεία
  3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών
  4. Κλειστά ΚΤΕΟ
  5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
  6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
  7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Το άνοιγμα των σχολείων

Αναγκαίο θεωρείται το άνοιγμα των σχολείων για την ομαλή επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητα τους ωστόσο, ακόμη η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία τους. Για αυτό το λόγο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η επιβολή του αυστηρού lockdown είναι και μια διευκόλυνση για τους ειδικούς που θα ξέρουν πως τα επίπεδα του ιικού φορτίου θα είναι βελτιωμένα.

Την ίδια στιγμή, αύριο Δευτέρα 4 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ώστε να παρθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν όταν ανοίξουν τα σχολεία. Μερικά από αυτά είναι τα στοχευμένα rapid test σε μαθητές και καθηγητές, η κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών ή ακόμη και τα διαφορετικά διαλείμματα ή σε οριοθετημένους χώρους στα προαύλια.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ακόμα και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Μάλιστα, με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζει η επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κορονοϊού.

Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
  • Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  • Δήμος Περιστερίου
  • Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
  • Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
  • Κάλυμνος
  • Δήμος Ασπροπύργου
  • Δήμος Ελευσίνας
  • Κοζάνη
  • Δήμος Εορδαίας
  • Δήμος Βοΐου

Περισσότερα σε Ειδήσεις