«Παράθυρο» να δωριστεί το 70% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται για τα καταστήματα και το click in shop, τις επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε αρχικά ότι η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφορικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, δήλωσε ότι κατέθεσε πρόταση στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών προκειμένου η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 να δωρίζει το 70% του ποσού, και όχι το 50%, όπως προβλέπεται για τους κύκλους 4 και 5.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αίτημα του Επιμελητηρίου είναι επίσης να ισχύσει η μη επιστροφή του 50% και για τους κύκλους 1, 2 και 3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3, ενώ το θέμα συζητείται και θα λάβουν σύντομα απάντηση.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι πρέπει να δοθεί παράταση έστω μιας εβδομάδας, καθώς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν μπορούν οι λογιστές και οι επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Κατά τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δεσμεύτηκε ότι αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν έχει δοθεί το 1,5 δισ. της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, τότε θα δοθεί παράταση.

Εστίαση

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογράμμισε ότι μια ακόμη πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση είναι τα δάνεια έως 25.000 ευρώ με 20% εγγύηση μέσω των τραπεζών, για τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, είπε ότι το 42% των καταστημάτων δηλώνει ότι δε θα ανοίξει εκ νέου και πως πρέπει να ληφθούν ισχυρά μέτρα και για το 2021 «για να επιβιώσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Και το 2021 δεν περιμένουν τζίρο. Μέχρι Μάιο – Ιούνιο θα ισχύουν κάποια μέτρα, ενώ και το καλοκαίρι ο τουρισμός θα κινηθεί γύρω στο 40% με 50% του 2019. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα δοθούν φοροαπαλλαγές στην εστίαση».

Click in shop

Η επιτροπή επιστημόνων αναμένεται να συζητήσει σήμερα για την επαναφορά του click away από την προσεχή Δευτέρα. Αίτημα των επαγγελματιών, ωστόσο, είναι η εκκίνηση του click in shop. «Μιλήσαμε με τον κ. Γεωργιάδη για το click in shop, δηλαδή την παράδοση εντός καταστήματος και ευελπιστώ μέχρι τέλος του μήνα να προχωρήσει αυτό το μέτρο. Γιατί υπάρχει και προστασία από την πανδημία και ταυτόχρονα λειτουργεί το λιανεμπόριο. Προτιμάμε το click in shop καθώς στο click away δεν λειτουργεί το λιανεμπόριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις