Γνωρίστε τον Σύλλογο Γυναικών Ελευθερίου «ΣΕΛΛΙΜΕΣ»

Ο Σύλλογος Γυναικών Ελευθερίου «ΣΕΛΛΙΜΕΣ» ιδρύθηκε από μια ομάδα γυναικών το 2013. Το όνομα του Συλλόγου είναι προϊστορικό, διότι πριν εισέλθει κανείς στο χωριό Ελευθέρι της Ηγουμενίτσας, δεξιά της αρχικής εισόδου υπάρχουν τείχη που ονομάζονται ΣΕΛΛΙΜΕ. Από τη μυθολογία αποφαίνεται ότι ήταν τα τείχη των ΣΕΛΛΩΝ ή των ΣΕΛΛΙΑΤΩΝ, οι οποίοι φρουρούσαν το Μαντείο της Δωδώνης και το Νεκρομαντείο που βρίσκεται στο Μεσοπόταμο.

Το όραμα των γυναικών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Συλλόγου ήταν και είναι:

  • O εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία με σκοπό την ανάπτυξη της φιλίας στο πνεύμα της ισότητας και του αλληλοσεβασμού.
  • Η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, της τέχνης, της εκπαίδευσης και την οργάνωση εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
  • Η διενέργεια κάθε είδους εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό, την επιστήμη, την αλληλεγγύη  μεταξύ των μελών της κοινωνίας.
  • Η συνεργασία με ιδιωτικούς, δημοτικούς, κρατικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς σε θέματα που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του συλλόγου.
  • Η δημιουργία ομάδων Παρασκευής και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων του τόπου.
  • Η δημιουργία τράπεζας αίματος.
  • Η σύσταση κέντρου νεότητας.
  • Η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου και γενικώς μεταξύ των κατοίκων του χωριού, αλλά και των όμορων χωριών του Ελευθερίου.

Επιτεύγματα

Στα επτά χρόνια της ίδρυσής του, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευθερίου «ΣΕΛΛΙΜΕΣ» έχει καταφέρει να αποκτήσει χώρους εγκατάστασης του γραφείου και δραστηριοτήτων, ενώ ευχαριστεί τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννη Λώλο, ο οποίος παραχώρησε στον Σύλλογο το Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου.

Το Δημοτικό Σχολείο είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, διότι οι πρόγονοί του το έχτισαν εθελοντικά καθ’ υπόδειξη του Πατρός Αγίου Κοσμά Αιτωλού, ο οποίος έκανε συχνές επισκέψεις στο Ελευθέρι, διότι ασκήτευε στο όμορο χωριό Λιβαδάρι, στον Προφήτη Ηλία.

Ο Σύλλογος «ΣΕΛΛΙΜΕΣ» περιποιήθηκε το σχολείο όσο του επέτρεπαν τα οικονομικά του, διότι δεν επιδοτείται από κανένα πρόγραμμα.

Επίσης, θέσπισε την εκδήλωση «ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ», η οποία πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο, μεταξύ 17 και 20 του μηνός. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, γίδα κοκκινιστή, πίτες προσφορά των γυναικών και φίλων του Συλλόγου. Όλα τα παραπάνω προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο. Τα μόνα που πληρώνονται είναι τα ποτά, και αυτό προκειμένου ο Σύλλογος να καλύψει τα έξοδά του.

Παράλληλα, πραγματοποιείται bazaar ποτών, γλυκών και σαπουνιών που τα παρασκευάζουν οι γυναίκες του Συλλόγου.

Επιπλέον, συμμετέχει και οργανώνει εκδηλώσεις, όπως συνάντηση Γυναικών, σε όλα τα όμορα χωριά την ημέρα τις γυναίκας, αλλά και βραδιές με ούζα και μπύρες στην αυλή του Συλλόγου τα καλοκαίρια.

Οι γυναίκες ασχολούνται με την παρασκευή σαπουνιού από γνήσιο ελαιόλαδο, το οποίο τους το δωρίζουν οι συγχωριανοί τους και το παραχωρούν για τα έσοδα του Συλλόγου.

Παρόλο που τα έσοδα είναι πενιχρά, ο Σύλλογος κάνει φιλανθρωπικό έργο και δίνει όσα περισσότερα μπορεί από χορηγίες φίλων και γνωστών. Το Πάσχα προσφέρει κουλούρια και αυγά, ενώ τα Χριστούγεννα έτοιμο φαγητό και γλυκίσματα.

Έκκληση

Μέσα από το kedenews, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευθερίου καλεί τη δημοτική και περιφερειακή αρχή να βοηθήσουν στην ανακαίνιση - αναπαλαίωση του Δημοτικού Σχολείου, που είναι το μόνο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει τα εξής:

«Ο σύλλογός μας, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ¨ΣΕΛΛΙΜΕΣ¨, είναι ο μοναδικός σύλλογος γυναικών στο δήμο Ηγουμενίτσας και παρακαλούμε τους φορείς να δώσουν λίγη προσοχή στη βελτίωση του κτιρίου του Σχολείου, ώστε και εμείς να εργαζόμαστε με μεγαλύτερη όρεξη και καλύτερη απόδοση έργου, για τη διάδοση και φύλαξη των ηθών και των εθίμων, και πάνω από όλα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το έμβλημα του Συλλόγου μας είναι ένας Πελαργός στη φωλιά του και ο άλλος πετώντας έρχεται στη φωλιά. Το νόημα αυτού του εμβλήματος είναι ότι εμείς είμαστε εδώ, το χωριό εδώ, και σας περιμένουμε».

Περισσότερα σε Ειδήσεις