Δήμος Αριστοτέλη: Πόλος έλξης για τον οινοτουρισμό

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: Επενδύουμε στη δική μας μυθική οινική κληρονομιά, μέσα από την επιστημονική γνώση, που θα αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον τόπο και τους νέους μας

O δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, μίλησε στο kedenews για το όραμά του να καταστήσει τον Δήμο πόλο έλξης για τον οινοτουρισμό και την οινοπαραγωγή, μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο.

Το φιλόδοξο προωθητικό σχέδιο για τον οινοτουρισμό, θα παρουσιάσει ο δήμαρχος σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, από το δημοτικό θέατρο Μεγάλης Παναγίας, με φυσική παρουσία στο χώρο μόνο τοπικών οινοποιών.

Την πολυαναμενόμενη παρουσίαση όμως θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων και πρακτορείων εξειδικευμένων στον πολιτιστικό τουρισμό, εκπρόσωποι φορέων της Πολιτείας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, κ.α.

Ειδικά διαμορφωμένο πακέτο για τους επισκέπτες που ελκύονται από προτάσεις οινοτουρισμού, θα παρουσιάσει  ο επικεφαλής της SYMPRAXIS τουριστικών πρακτόρων, κ. Στέφανος Χατζημανώλης.

Η πρωτοβουλία αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ε.Ο.Τ., του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, του Δήμου Αριστοτέλη και του cluster επιχειρηματιών του Δήμου Αριστοτέλη και μέρος του «Σχεδίου Δράσης 2021» για τον τουρισμό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟ KEDENEWS

Κύριε Βαλιάνο, πως συνδέεται η ιστορία του τόπου σας με την ιστορία του κρασιού και την οινοπαραγωγή;

Με πολλούς και εξαιρετικά μοναδικούς τρόπους.

Αναφερόμαστε στον τόπο που γέννησε τον Έλληνα  φιλόσοφο Αριστοτέλη, άρα μιλούμε για μια ιστορία σχεδόν 2500 ετών, όπου τα περίφημα αρχαιοελληνικά συμπόσια ακολουθούσαν τις φιλοσοφικές συζητήσεις.

Αναφερόμαστε ακόμη στο μοναδικό περσικό αποτύπωμα στην Ευρώπη και στον Πέρση Βασιλιά Ξέρξη, ο οποίος απολάμβανε τον «Ακάνθιο Οίνο», καθήμενος στην «τράπεζα» της Αρχαίας Ακάνθου, σε ψηλό σημείο των λόφων της, ώστε να επιτηρεί τις εργασίες της διάνοιξης του επικείμενου περάσματός του στην Αθήνα.

Αναφερόμαστε στην τσιπουροπαραγωγή του Άθωνα, δεδομένου ότι οι αγιορείτες μοναχοί ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την εν λόγω απόσταξη τον 14ο αιώνα.

Αναφερόμαστε στον οινικό μύθο του Αγίου Όρους και στους αθωνίτες που τρυγούν και πατούν τα ζουμερά τσαμπιά για να παράξουν βιολογικούς οίνους, γεμάτους από τα αρώματα των αθωνικών ανέμων.

Αναφερόμαστε στα τσιπουροκάζανα των Μαντεμοχωριτών, όπου ο καζαντζακικός ήρωας Αλέξης Ζορμπάς έμαθε να γλεντοκοπά και να γεύεται τους ντόπιους μανιταρομέζεδες.

Τεράστιες παγκόσμιες προσωπικότητες, συνδεδεμένες με την οινική κληρονομιά του Δήμου Αριστοτέλη συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορία και τα συμπόσια: αρχαιοελληνικά, βυζαντινά, σύγχρονα. Κι εδώ είναι που ερχόμαστε εμείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τουριστικοί Επαγγελματίες και Παραγωγοί, σε μια σύμπραξη που ξετυλίγει τα ιστορικά κουβάρια και τα μετατρέπει σε τουριστικά δρώμενα.

Δήμαρχε, περιγράψτε μας τις πρωτοβουλίες σας στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον οινοτουρισμό στο δήμο Αριστοτέλη και την Ανατολική Χαλκιδική

Αναφερόμαστε σε ένα πολύ καλά δομημένο άξονα εναλλακτικού τουρισμού, η οργάνωση και προετοιμασία του οποίου απαίτησε επισταμένη μελέτη και εκτενή επαγγελματική αποτύπωση.

Καταγράψαμε όλες τις οινικές και οινοτουριστικές τοπικές υποδομές, ώστε να δημιουργήσουμε επαγγελματική μπροσούρα – εργαλείο για τους τουριστικούς επαγγελματίες και τους μεμονωμένους οινοταξιδευτές.

Χαρτογραφήσαμε την οινοδιαδρομή «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», προτρέποντας τον οινοταξιδευτή να ζήσει την κάθε πτυχή αληθινής ζωής των παραδοσιακών οικισμών μας. Στρατεύσαμε όλους τους ντόπιους οινοπαραγωγούς αλλά και τους αθωνίτες στον «αγώνα» για τη δημιουργία οινοτουριστικής δραστηριότητας σε έναν τόπο που οφείλει να είναι «οινικός πρωτοπόρος».

Δημιουργήσαμε οινοτουριστικά πακέτα διακοπών, που συνδέονται με πολιτιστικά, trekking και άλλα τουριστικά δεδομένα. Επισκεπτόμαστε εν δυνάμει συνεργάτες μας στην Ευρώπη και δικτυώνουμε το προϊόν τους με το προϊόν μας. Μαθαίνουμε για το οινικό θαύμα που δημιούργησαν στον τόπο τους και τους προτείνουμε τη δική μας μυθική οινική κληρονομιά ως αυθεντικό παράγωγο μιας αυθεντικής χώρας.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Την τρέχουσα χρονιά υλοποιούμε ένα φιλόδοξο προωθητικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Δημοσιογραφικές Επισκέψεις και αφιερώματα για τους τοπικούς οίνους σε ελληνικά έντυπα,
  • Δικτύωση της τοπικής οινικής περιήγησης με την αντίστοιχη του Μπορντώ της Γαλλίας,
  • Υποδοχή της Ένωσης Οινοπαραγωγών της Βάδης – Βυρτεμβέργης και του Δημάρχου του Freiburg για την ολοκλήρωση της δικτύωσης με τη διάσημη γερμανική οινοπεριοχή,
  • Δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Σπλιτ της Κροατίας,
  • Διοργάνωση 7 δημοσιογραφικών KOUZINA trips,
  • Διοργάνωση οινικών ταξιδιών εξοικείωσης με τη συμμετοχή Γερμανών & Αυστριακών wine specialists,
  • Εκπόνηση σχεδίου marketing για την υγιή ανάπτυξη του αγροτουρισμού, μέρος του οποίου αποτελούν οι οινικές περιηγήσεις.

Το 2022 θα είναι η χρονιά της Νότιας Αμερικής, που αποτελεί τη μεγάλη εικόνα για την προσέλκυση Ισπανών και ισπανόφωνων σε ολόκληρη τη Μακεδονική Επικράτεια.

 

ΚΡΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Πόσα έχει επενδύσει ο δήμος στην τεχνογνωσία για τον αγροτουρισμό που έχει ως κεντρικό πυλώνα τον οινικό τουρισμό;

Πολλά. Η υγιής αγροτουριστική ανάπτυξη σε ένα Δήμο με πολλά παραδοσιακά κεφαλοχώρια και μικρότερους παραδοσιακούς οικισμούς στους ορεινούς όγκους αποτελεί τουριστικό ζητούμενο. «Ακουμπούμε» στην επιστημονική γνώση του θέματος, γι’ αυτό και η μελέτη που αναφέρεται πιο πάνω ανατίθεται σε πανεπιστημιακούς, ώστε να αποτελεί βάση επιστημονικών – εκτός από επαγγελματικών δεδομένων.

Συνδέουμε τον τουρισμό της υπαίθρου με όλα τα είδη τουρισμού, που αναπτύσσουμε στον τόπο μας. Τοποθετούμε τον «άνθρωπο ντόπιο» σε όλα τα project αγροτουρισμού – τον θέλουμε πρωταγωνιστή και ρυθμιστή της σύνδεσης του τουρισμού με τα στοιχεία της καθημερινότητάς του. Το βάζουμε να επεξεργάζεται και τελικά να επιτυγχάνει την ενσωμάτωση του ταξιδιώτη με την αυθεντικότητα του προορισμού.

Και τέλος εντάσσουμε τη μακεδονίτικη και τη βαλκανική διάσταση στον πολιτισμό, ώστε η δική μας παράδοση να γίνει οικουμενική μέσα από τουριστικά περάσματα στο χρόνο.

Θεωρείτε ότι η προώθηση του οινοτουρισμού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρήσεις;

Ήδη επιτυγχάνεται.

Νέοι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της κατεύθυνσης, επενδύουν και δημιουργούν οινότοπους, οινοποιεία και οινοτουριστικές μονάδες.

Οι εγκαταστάσεις στο Άγιον Όρος βελτιώνονται, η ποιότητα του οίνου αλλάζει.

Σήμερα στην Ανατολική Χαλκιδική υπάρχουν 17 οινοποιεία: 5 πριν τον Άθωνα και 12 μέσα σε αυτόν.

Θέσεις εργασίας, προοπτικές εξέλιξης, οικονομική ανάπτυξη, εναλλακτικές μορφές ανέλιξης αποτελούν τα χαρακτηριστικά ενός τόπου στον οποίο η επένδυση στην ποιότητα αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια. Και αυτό είναι δική μας κατάκτηση. Για την οποία δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι.

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις