Μελετάται η παραχώρηση παραλίμνιων εκτάσεων της ΔΕΗ στους ΟΤΑ

 

Την παραχώρηση κτιρίων και παραλίμνιων εκτάσεων που έχουν απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε. Κοζάνης μελετά η κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει ο δρόμος για αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, που μέχρι τώρα παραμένουν αναξιοποίητες.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίησή παραλίμνιων εκτάσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού

Ήδη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίησή παραλίμνιων εκτάσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού, της αλιείας και του αθλητισμού, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιθυμεί να εντάξει τις σχετικές δράσεις στο πακέτο των δράσεων για τη μετάβαση της περιοχής σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο μέσω της απολιγνιτοποίησης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επικοινωνήσει τις προθέσεις του στους τοπικούς παράγοντες, ώστε να προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα και η υποδοχή των δράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Το θέμα, εξάλλου, απασχόλησε τη συνάντηση που είχε πρόσφατα κι η βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ κα. Παρασκευή Βρυζίδου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για την φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στις απαλλοτριωθείσες από τη ΔΕΗ παραλίμνιες εκτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και την ανάγκη ένταξης τροπολογίας σε νομοσχέδιο, για το άρθρο 1, παρ.2 του Ν.1280/1982, που θα προβλέπει ότι:

«Οι εκτάσεις που παραχωρούνται στο Δημόσιο, επιτρέπεται να διατίθενται σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας για την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές και να διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για χρήσεις που εξυπηρετούν τους σκοπούς αυτών», προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση εκτάσεων που παραμένουν ανεκμετάλλευτες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, με ανάπτυξη του τουρισμού, της αλιείας και του αθλητισμού, που θα συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της ΠΕ Κοζάνης, που υφίσταται τις συνέπειες της μετάβασης σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο.

Ο κ. Α. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι είναι σύμφωνος και θα προχωρήσει τα αιτήματα, που θα βοηθήσουν περαιτέρω την περιοχή και θα διευκολύνουν την εκτέλεση σημαντικών έργων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις