Ανακύκλωση στο σπίτι με 6 απλούς τρόπους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε εύκολα ανακύκλωση στο σπίτι μέσα από σωστές επιλογές και αλλάζοντας κάποιες συνήθειες

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, καθώς μέσα από τη σωστή ενημέρωση αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες με πολύ απλούς τρόπους να προστατέψουν το περιβάλλον, κάνοντας απλώς τις σωστές επιλογές όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών –και όχι μόνο– στο σπίτι. Παράλληλα, σήμερα πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν καταφέρει να πρωτοπορήσουν, εξασφαλίζοντας στους δημότες τους τα μέσα για την ανακύκλωση στο σπίτι μέσα από πολύ απλά βήματα.

Πού πρέπει να πετάμε το μαγειρεμένο λάδι

Υπάρχουν πολλές εκδοχές από τις νοικοκυρές σχετικά με την κατάληξη του μαγειρεμένου λαδιού. Κάποιες υποστηρίζουν πως πρέπει να το πετάμε στον νεροχύτη ή την τουαλέτα, ενώ άλλες προτείνουν να το κρατάμε σε γυάλινα βαζάκια και να το πετάμε στα σκουπίδια. Ωστόσο, το ξέρατε πως κάποια φυτά, όπως για παράδειγμα οι κάκτοι, προτιμούν το λάδι για λίπασμα; Βέβαια, πάντα με μέτρο. Εάν, από την άλλη, δεν έχετε φυτά, υπάρχουν ειδικοί κάδοι για το μαγειρεμένο λάδι, που είτε μπορεί να σας παρέχει ο δήμος σας είτε το σούπερ μάρκετ της περιοχής σας, ενώ υπάρχουν ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται ακριβώς σε αυτές τις δραστηριότητες.

Ανακύκλωση μπαταριών

Σε κάθε σπίτι αναμφίβολα υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούμε με μπαταρίες. Είναι πολύ σημαντικό, όταν πλέον αδειάσουν οι μπαταρίες, να μην τις πετάμε σε συμβατικούς κάδους αλλά ούτε και σε κάδους ανακύκλωσης. Αντ’ αυτού, υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις.

Ανακύκλωση στα πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό

ανακύκλωση στα πλαστικά καπάκια

Ένας πολύ εύκολος τρόπος ανακύκλωσης πλαστικών σκουπιδιών είναι η συλλογή πλαστικών καπακιών για καλό σκοπό. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως με κάθε περίπου έναν τόνο από πλαστικά καπάκια συγκεντρώνονται από τις εταιρείες ανακύκλωσης 180-200 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα πολλοί σύλλογοι συγκεντρώνουν τα πλαστικά καπάκια από τους πολίτες και αγοράζουν αναπηρικά αμαξίδια σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Έτσι, εξασφαλίζεται και η ανακύκλωση άχρηστων πλαστικών σκουπιδιών, για καλό όμως σκοπό.

 Ανακύκλωση οργανικών υλικών ή αλλιώς... κομποστοποίηση

Με πρωτοπόρο σε όλη την Αττική τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, η κομποστοποίηση είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να ανακυκλώσετε τα τρόφιμά σας στο σπίτι. Έχοντας έναν ειδικό κάδο κομπόστ μπορείτε να συγκεντρώσετε  τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων και λαχανικών, ψωμί, φακελάκια τσαγιού, καφέ, δημητριακά, φυτικά υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά και άνθη, κοπές από τον χλοοτάπητα, ξερά φύλλα), άχυρο ή πριονίδι, τρίχες. Από τη διαδικασία κομποστοποίησης προκύπτει ένα πολύ πλούσιο λίπασμα που βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους και είναι ιδανικό και για τα φυτά σας.

κάδος κομποστοποίησης

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να τοποθετήσετε στον κομποστοποιητή μαγειρεμένο φαγητό, προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κόκαλα), λίπη και έλαια, κρόκους και ασπράδια αυγών, κοπριά σαρκοφάγων ζώων, πευκοβελόνες (μόνο μικρή ποσότητα σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές στον χώρο), φυτά που έχουν σπόρους ή είναι προσβεβλημένα από ασθένεια.

Μην πετάτε τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που έχουν χαλάσει

Η ανακύκλωση των οικιακών συσκευών που έχουν χαλάσει μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Στην περίπτωση που πρόκειται για μικρές οικιακές συσκευές μπορείτε να τοποθετήσετε τις συσκευές αυτές σε ειδικό κάδο ανακύκλωσης με την ένδειξη ότι είναι μόνο για ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού).

Όσον αφορά τις μεγάλες οικιακές συσκευές που δεν λειτουργούν, μπορείτε να καλέσετε τη σχετική τηλεφωνική γραμμή του δήμου ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φορέα που είναι συμβεβλημένος με την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. και να κλείσετε ραντεβού για να παραλάβουν από το σπίτι σας τη συσκευή.

Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμες συσκευασίες για τις καθημερινές σας ανάγκες

Είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως τις τσάντες για τα ψώνια μας, τις συσκευασίες από τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ. Τα χαρτιά των κρεοπωλείων με τα ωμά κρέατα, ψάρια, τυριά και αλλαντικά δεν πρέπει να τα ανακυκλώνετε, εκτός αν αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη που τα περιβάλλει και το χαρτί δεν έχει λιπαρές ή άλλες ουσίες.

Προτιμήστε για κάθε σας ενέργεια να χρησιμοποιείτε τσάντες επαναχρησιμοποίησης από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Περισσότερα σε Ειδήσεις