Το Κιλκίς μετατρέπεται σε ζώνη επεξεργασίας επικίνδυνων στερεών αποβλήτων;

Νέα μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων αναμένεται να δημιουργηθεί λίγο πιο έξω από τη βιομηχανική περιοχή του Σταυροχωρίου στο Κιλκίς

Της Λυδίας Μπέντρος

Στις 20 Ιουλίου 2020 το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς ψήφισε θετικά κατά πλειοψηφία την αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ που πρόκειται να εγκατασταθεί στα αγροτεμάχια 960, 961, 962 του αγροκτήματος Σταυροχωρίου, εκτός της ήδη υπάρχουσας βιομηχανικής περιοχής.

Τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων ανέλαβε η εταιρεία IN WASTE A.E., που ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Μυλωνά - Mυτιληναίου. Μέσα από αυτό το εγχείρημα αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ξεκινώντας από τον αριθμό των 40-60 και φτάνοντας μέχρι και τις 100.

Ωστόσο, το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο Σταυροχωρίου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κιλκίς αλλά και πολλοί πολίτες είναι αντίθετοι με το έργο, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της περιοχής αλλά και μετατροπή του Κιλκίς σε χωματερή της χώρας.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την μονάδα επεξεργασίας στις 20/7/2020Οι αντιδράσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου για τη μονάδα

«Με τον καινούριο νόμο που ισχύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε σοβαρό θέμα που προκύπτει, αν δεν περάσει από την επιτροπή διαβούλευσης, δεν μπορεί να φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να ψηφιστεί. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πέρασε ποτέ από την επιτροπή διαβούλευσης, γιατί θα ανατρεπόταν και δεν θα έφτανε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο για να ψηφιστεί», δηλώνει στο kedenews ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κιλκίς, Χρήστος Ανδρεανίδης.

Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε «εν κρυπτώ», αναφέρει ο κ. Ανδρεανίδης, καθώς ‒όπως υποστηρίζει‒ κανείς δεν διάβασε την περιβαλλοντική μελέτη των 300 περίπου σελίδων πριν καταθέσει την ψήφο του στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, τονίζει πως στον ήδη υπάρχοντα κανονισμό της βιομηχανικής περιοχής στο Κιλκίς «δεν επιτρέπεται να επεξεργαζόμαστε στερεά απόβλητα επικίνδυνα και ακίνδυνα, γι’ αυτό και έχουν αγοράσει κάποια χωράφια λίγο πιο έξω από την περιοχή για να φτιάξουν τη μονάδα επεξεργασίας».

Ωστόσο, στο σημείο που αναμένεται να υλοποιηθεί το έργο «σε περίπτωση οποιασδήποτε διαρροής αναμένεται να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς εκεί βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις παροχής νερού σε όλο το Κιλκίς», τονίζει ο κ. Ανδρεανίδης.

«Αφού μελέτησα τους χάρτες του έργου και επισκέφθηκα την περιοχή, είδα πως το θέμα διαρροής είναι πολύ σοβαρό για το πόσιμο νερό του Κιλκίς, καθώς χάρη σε αυτή τη γεώτρηση διοχετεύεται νερό στην πόλη. Ενώ στο Κιλκίς δεν υπάρχει τομέας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, γιατί να έχουμε όλης της Ελλάδας; Θεωρώ πως μας βλέπουν σαν μια υποβαθμισμένη βιομηχανικά περιοχή και γι’ αυτό αντιδράμε και αγανακτούμε κιόλας γι’ αυτό το ζήτημα.

Το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και σε δύο χρόνια, αλλά το θέμα είναι να το αποτρέψουμε από τώρα. Δεν μπορούμε να υπομένουμε τέτοιες καταστάσεις και ως περιβαλλοντικός σύλλογος αλλά και οι πολίτες», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Κιλκίς αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 22 Φεβρουαρίου με φορείς από τα γύρω χωριά της περιοχής, ώστε να διοργανωθούν δράσεις για την άμεση παρέμβαση και αποτροπή υλοποίησης του έργου στην περιοχή του Σταυροχωρίου.

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Διακόσιοι κάτοικοι από το Κιλκίς υπέγραψαν επώνυμα κείμενο μέσα από το οποίο προέβαλαν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους για τη δημιουργία ζώνης επεξεργασίας στερεών και επικίνδυνων ‒όπως αναφέρουν‒ αποβλήτων στην περιοχή του Σταυροχωρίου.

Μάλιστα, τόνισαν πως «διαβάζοντας κάποιος τη μελέτη διαπιστώνει ότι θα γίνεται επεξεργασία και επικίνδυνων αποβλήτων, όπως απόβλητα πετρελαιοειδών, βαριά μέταλλα, απόβλητα φυσικοχημικών διεργασιών (χημικά, χρώματα, βαφές κ.λπ.), απόβλητα ζωικής προέλευσης (υπολείμματα κρέατος, ψαριού και άλλων τροφίμων) και γενικότερα απόβλητα από μια ευρεία γκάμα βιομηχανικής παραγωγής.

Η διαδικασία θα συνεχίζει με αποστολή των υπολειπόμενων επικίνδυνων αποβλήτων σε εξειδικευμένες εταιρείες – οι οποίες δεν ονοματίζονται. Ένα σημείο τράνζιτ, λοιπόν, όπου θα εισέρχονται και θα εξέρχονται καθημερινά τόνοι (έως 18 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και έως 60 συνολικά) αποβλήτων. Όλα αυτά θα μετακινούνται με φορτηγά αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν το υπάρχον οδικό δίκτυο. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής αναμένεται η παραγωγή αερίων ρύπων, η οποία προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με αντιρρυπαντική τεχνολογία. Το παρακείμενο ρέμα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος απόθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.

Όλα αυτά πολύ κοντά στην πόλη του Κιλκίς, δίπλα από τους οικισμούς Σταυροχωρίου και Ελευθεροχωρίου, Χέρσου και τη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, στην οποία εδρεύουν εταιρείες χαμηλής όχλησης αλλά και εταιρείες παρασκευής τροφίμων, με το τοπικό συμβούλιο του Σταυροχωρίου να εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή του και τη διοίκηση της ΒΙ.ΠΕ. να μην αντιδρά».

Μπορείτε να διαβάσετε την συνοπτική Περιβαλλοντική Μελέτη για την δημιουργία της μονάδας εδώ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις