Δήμαρχος Καλύμνου: «Έχει ευθύνες και ο Μητροπολίτης»

 

Ευθύνες στον Μητροπολίτη επιρρίπτει ο Δήμαρχος Καλύμνου για την κατάσταση στην οποία έφτασε το νησί. 

Τα κρούσματα στο νησί να αυξάνονται δραματικά, σύμφωνα με όσα περιέγραψε στο «Θέμα 104.6» ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης.

«Πάμε στο κατακόκκινο, έχουμε περί τα 100 ενεργά κρούσματα σε πληθυσμό 16 χιλιάδων. Βρισκόμαστε σε δρόμο πολύ επικίνδυνο, είναι μονόδρομος το lockdown» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ευθύνες.

Όπως είπε ο δήμαρχος το νησί ήταν «πράσινο» με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά «παραμονές Χριστουγέννων άρχισε αυτό που βιώνουμε τώρα», ενώ εξηγώντας πώς εξελίχθηκε το πρόβλημα, το εντόπισε σε τρία πεδία κατά κύριο λόγο:

  • την εκκλησία,
  • τα σχολεία,
  • τους αρνητές του ιού και της μάσκας.

«Ο κόσμος έχει την εκκλησία για δεύτερο σπίτι, εκεί ξέφυγε η ιστορία, έχει ευθύνες και ο Μητροπολίτης, δεν είναι χριστιανικό να πηγαίνεις στην εκκλησία και αν κολλάς τον διπλανό σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι «από το πρώτο lockdown φώναζα να κλείσουν τα σχολεία, αλλά δεν εισακούστηκα, έχουμε αρνητές που δεν φορούν μάσκα, παρά τις εκκλήσεις που κάνω μήνες τώρα».

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο Παρασκευή, αφού προηγηθούν οι σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Αρνητής κορονοϊού ιερέας 

Εντός του Φεβρουαρίου, μπήκε «λουκέτο» στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παϊσιου.

Συγκεκριμένα, ο λόγος που οδήγησε τον μητροπολίτη στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν η παρουσία ενός ιερέα αρνητή του κορονοϊού, ο οποίος καλούσε τους πιστούς να μπαίνουν στην εκκλησία, χωρίς να φορούν μάσκα και χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

«Δεν είναι στην πρόθεσή μου να κλείνω ναούς και να τιμωρώ κληρικούς, αλλά αναγκάζομαι από τα γεγονότα τα οποία καθημερινώς δημιουργούνται στο χώρο της τοπικής εκκλησίας και προκαλούν τον σκανδαλισμό του ευσεβούς καλυμνιακού λαού. Ταύτα προς γνώση και συμμόρφωση και άλλων κληρικών που ανθίστανται στους Νόμους της πολιτείας και των δικών μου ταπεινών υποδείξεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ως κληρικός της Ιεράς Μητρόπολεως, δημιουργείς πάμπολλα προβλήματα σε μια εποχή όπου δυστυχώς ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται επί ποδός, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού», είχε αναφέρει ο σεβασμιότατος Παϊσιος στο μήνυμά του προς τον ιερέα.

Δήμαρχος Κω: Να απαγορευθεί η μετακίνηση από Κάλυμνο προς Κω 

Στο μεταξύ ο ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να απαγορευθεί η μετακίνηση από Κάλυμνο προς Κω.

Ο κ. Νικηταράς προβάλλει ως επιχείρημα για το αίτημά του αυτό τη ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην Κάλυμνο, τονίζοντας ότι είναι απολύτως άδικο για την κοινωνία της Κω να τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ατόμων από επιβαρυμένες περιοχές.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στο γειτονικό νησί της Καλύμνου.

Η κατάσταση ενώ φαινόταν να έχει ελεγχθεί για κάποιο διάστημα δυστυχώς επιδεινώνεται.

Η Κως διατηρεί συνεχή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κάλυμνο, από όπου καθημερινά αφικνούνται πολίτες, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, κατά κύριο λόγο μέσω του λιμένα Μαστιχαρίου αλλά και του κεντρικού λιμανιού στην πόλη της Κω, καθώς και ταξιδιώτες προς και από Αθήνα μέσω του αεροδρομίου ‘ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ’.

Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων από μια επιβαρυμμένη περιοχή, όπως η Κάλυμνος, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, ειδικά μετά το σημερινό πρώτο θάνατο συμπολίτη μας, ασθενούς από Covid, στο νησί μας και την εμφάνιση κρουσμάτων διασποράς του ιού.

Πιστεύω πως είναι απολύτως άδικο για την κοινωνία της Κω, η οποία έχει επιδείξει έως σήμερα συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας και αυτοπροστασίας από την πανδημία, να τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ανεξέλεγκτης μετακίνησης ατόμων από επιβαρυμένες περιοχές.

Από εσάς ζητάμε, την απαγόρευση μετακίνησης από Κάλυμνο προς Κω και όταν αυτό επιβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, οι μετακινούμενοι να είναι υπόχρεοι σε test Covid προκειμένου να ταξιδέψουν».

Περισσότερα σε Ειδήσεις