Ανεμογεννήτριες Εύβοιας: Σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρά κατά του έργου

Σε μείζον θέμα για την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας αποτελεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που αφορά στο έργο οκτώ αιολικών πάρκων για παραγωγή ενέργειας 470 ΜW, ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ στην περιοχή

Η προοπτική δημιουργίας  του συγκεκριμένου έργου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές Κοινωνίες που ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Με επιστολή του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αφού εξέφρασε την έκπληξη για την απόφαση της επιτροπής, ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας  να ανασταλεί κάθε αδειοδότηση προειδοποιώντας για κλιμάκωση του αγώνα κατά του έργου.

Μεταξύ άλλων στη επιστολή του ο Φάνης Σπανός αναφέρει:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα από τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η κεντρική διοίκηση αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Νομού Ευβοίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω εξέλιξη παρακαλούμε όπως αναλάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να καθορίσουμε την στάση μας και την μορφή του αγώνα και της αντίδρασης για την απενεργοποίηση της ανωτέρω απόφασης.»

Ομόφωνα αντίθετοι με το έργο οι 4 δήμοι της περιοχής

Την ίδια στιγμή, οι δήμαρχοι των τεσσάρων εμπλεκόμενων δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου μέσω τηλεδιάσκεψης ταχθηκαν ομόφωνα ενάντια στην αδειοδότηση του έργου.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο kedenews.gr ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Δημήτρης Ψαθάς, ξεκαθάρισε ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν την ίδρυση του αιολικού πάρκου.

Ο δήμος μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Ψαθάς δεν συμφωνεί με αυτή την επένδυση διότι «οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές Natura με αισθητικά δάση που με τις ανεμογεννήτριες θα καταστραφεί μέρος τους». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει κινητοποίηση καθώς  η τοπική κοινωνία αντιδρά ολόκληρη», ενώ πρόσθεσε «πως όλοι συντονισμένα πρέπει να δουλέψουμε για να αποτρέψουμε μια ολόκληρη καταστροφή του τόπου. Δεν πρόκειται μόνο για περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά είναι ένα θέμα που αφορά την οικονομία, τις δραστηριότητες αλλά και την ζωή των κατοίκων που ζουν σε αυτά τα βουνά».

«Είναι ένα πολύ κοντόφθαλμο σχέδιο η δημιουργία των αιολικών πάρκων»

Πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή αναφέρει στο kedenews.gr ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Αναστάσιος Μπαλτάς. Μάλιστα, κάνει λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια καταστροφική εξέλιξη, καθώς η στρατηγική επένδυση είναι κάτι εντελώς καινούριο που βγάζει εκτός συστηματικά την τοπική αυτοδιοίκηση από οποιαδήποτε λήψη απόφασης».

αιολικό πάρκο στην Εύβοια

Ωστόσο, συμπληρώνει πως είναι πάρα πολύ σημαντική η επέμβαση των δήμων αλλά και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να μπορεί να εκφέρει λόγο για τους τρόπους εκμετάλλευσης της περιοχής που διοικεί, σημειώνοντας  πως «δεν υπάρχει σχέδιο για το μετά». Παράλληλα, προσθέτει πως «όταν η μέση διάρκεια ζωής των αιολικών πάρκων είναι περίπου τα 20 χρόνια, το μετά δεν έχει οριστεί. Στην Κάρυστο υπάρχουν νεκροταφεία αιολικών πάρκων».

Το σίγουρο είναι πως η αποφασιστικότητα των τοπικών κοινωνιών δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή με τους κάτοικους, τους συλλόγους, τους τοπικούς φορείς, και σύσσωμη την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να παίρνουν θέσεις μάχης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις