Σταδιακή αποκατάσταση του λατομείου «Κυριακού»

Το λατομείο «Κυριακού» στο Κορωπί είναι το πρώτο ανενεργό λατομείο της Αττικής που θα αποκατασταθεί, με βάση τη νέα εθνική νομοθεσία που προώθησε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι εφαρμόζεται από 1η Φεβρουαρίου 2021

Επιμέλεια: Κατερίνα Θανάση

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα τέσσερα αδειοδοτημένα από τον ΕΟΑΝ Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην Περιφέρεια Αττικής, αναλαμβάνουν το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου «Κυριακού», στη θέση “Λαμπρικά -Μυντρέζα” του Δήμου Κρωπίας.

Η αποκατάσταση θα γίνει με υλικά που θα προέλθουν από την επεξεργασία μπαζών, που θα πραγματοποιηθεί στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις των αδειοδοτημένων συστημάτων και στη συνέχεια αυτά θα μεταφερθούν και θα τοποθετηθούν νόμιμα στο πρώην λατομείο, σύμφωνα με το σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Να σημειωθεί πως οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου. Ο κ. Γραφάκος, από τον χώρο του λατομείου, δήλωσε: «Είναι μία σημαντική μέρα για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων, διότι ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο αδειοδοτημένο λατομείο που θα δέχεται τα χωματουργικά υλικά, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάστασή του. Αυτή η μέρα ήρθε ως αποτέλεσμα συστηματικών προσπαθειών που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο με την αλλαγή της νομοθεσίας που διευκόλυνε και απλοποίησε τη συγκεκριμένη διαδικασία, όσο και με την ουσιαστική συνεργασία που είχε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τα τέσσερα εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης ΑΕΚΚ της Αττικής. Το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων ΑΕΚΚ είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου και προσωπικά του Υπουργού Κώστα Σκρέκα. Θέλουμε να σταματήσουν οι παράνομες απορρίψεις σε όλη τη χώρα».

Με αφορμή την επίσκεψή του στο λατομείο «Κυριακού» και ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης με τη σειρά του δήλωσε:«Η παρουσία μου στο χώρο του ανενεργού λατομείου Κυριακού, του οποίου ξεκινά η περιβαλλοντική αποκατάσταση με βάση τη νέα εθνική νομοθεσία και τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων που δραστηριοποιούνται στην Αττική, αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης στη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το ζήτημα αυτό είναι η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των μπαζών από οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, που έχει ως αποτέλεσμα την αισθητική υποβάθμιση του αστικού χώρου και την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο ΕΟΑΝ, σε συνεργασία με τα αδειοδοτημένα συστήματα ξεκινά στην Αττική ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που στόχο έχει να αξιοποιήσει προς όφελος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης επιβαρυμένων περιοχών, υλικά που προέρχονται από την επεξεργασία μπαζών και μέχρι χθες αποτελούσαν ρύπους επικίνδυνους για το περιβάλλον, ιδίως όταν η εναπόθεσή τους γινόταν σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και υγροβιότοπους».

Λατομείο Κυριακού

Παλαιά λατομεία που έχουν αποκατασταθεί

Στην Περιφέρεια Αττικής, στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλα λατομεία, τα οποία και αποκαταστάθηκαν και αξιοποιήθηκαν, προσφέροντας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κέρδος για την κοινωνία. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το Θέατρο Βράχων, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Βύρωνα. Παράλληλα το Θέατρο Λυκαβηττού, το οποίο είναι ένα υπαίθριο θέατρο το οποίο βρίσκεται σε χώρο που παλαιότερα ήταν λατομείο, στον λόφο του Λυκαβηττού, στην Αθήνα. Στον χώρο του θεάτρου γίνονται συναυλίες και παραστάσεις το καλοκαίρι, ως μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1986 στα νταμάρια Υμηττού.Είχε προηγηθεί η έγκριση της μελέτης του έργου, που υπέβαλλε ο δήμαρχος Υμηττού Α. Λεντάκης στην τότε υπουργό πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις