Σκηνικά ταινίας με αδέσποτες σφαίρες και καταδιώξεις στο… Μενίδι

Με σενάριο αστυνομικής ταινίας μοιάζουν τα περιστατικά καταδίωξης και πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και Ρομά που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Μενιδίου

Της Λυδίας Μπέντρος

Τα τελευταία χρόνια κάτοικοι και δημοτικές αρχές των Δήμων Αχαρνών και Φυλής βιώνουν σε εντατικούς ρυθμούς περιστατικά εγκληματικότητας, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα τις αδέσποτες σφαίρες που στην πλειονότητα τους προέρχονται από κοινότητες Ρομά.

Η εγκληματικότητα και το ζήτημα των «αδέσποτων» σφαιρών δεν είναι ένα μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο το Μενίδι ή το Ζεφύρι, εξηγεί αποκλειστικά στο kedenews ο ψυχίατρος και επιστημονικός διευθυντής της ΜΚΟ «Κλίμακα», Κυριάκος Κατσαδώρου.

Μάλιστα, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «οι εγκληματολογικές στατιστικές στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν ειδικές κατηγοριοποιήσεις για την εγκληματικότητα των Ρομά. Άλλωστε, αντίστοιχα περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου ενδεχομένως δεν είναι η πλειονότητα των κατοίκων ρομικής καταγωγής. Και αυτό είναι φυσικό, καθώς, κατά τον νόμο, οι τσιγγάνοι δεν αποτελούν ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών.

Αν όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, η κοινωνική πραγματικότητα των Ρομά, η έλλειψη περιβαλλοντικής ένταξης της κατοικίας τους στον αστικό ή αγροτικό ιστό των τοπικών κοινωνιών, η απουσία ομαλής πρόσβασης στα συστήματα υγείας και ασφάλισης κ.ο.κ. αφήνουν να διαφανούν τα ελλείμματα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας και θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς για την εξώθηση ‒μέσω του κοινωνικού αποκλεισμού– μέρους της πληθυσμιακής αυτής ομάδας στον χώρο της ανομίας και της εγκληματικότητας».

Καζάνι που «βράζει» το Ζεφύρι και το Μενίδι

Τα προβλήματα εγκληματικότητας και βίαιων επεισοδίων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τις συγκεκριμένες περιοχές. Μετά το θλιβερό περιστατικό το καλοκαίρι του 2017, όταν από αδέσποτη σφαίρα έχασε τη ζωή ο μικρός Μάριος κατά τη διάρκεια σχολικής εορτής, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που διαμαρτυρήθηκαν στον Δήμο Αχαρνών λέγοντας πως οι αδέσποτες σφαίρες είναι μια καθημερινότητα για εκείνους, ενώ «όλα τα σπίτια με κεραμίδια έχουν οπές από σφαίρες».

Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2017, λίγο μετά τη δολοφονία του μικρού Μάριου, οι δημότες της περιοχής δημιούργησαν μια ομάδα «αγανακτισμένων κατοίκων», μέσα από την οποία ενημερώνονται σχετικά με την εγκληματικότητα της πόλης, τους τρόπους αντιμετώπισης καθώς και για κάθε κινητοποίηση ενάντια σε αρμόδιους φορείς.

Έκτοτε, πλήθος περιστατικών παράβασης του νόμου έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αδέσποτη σφαίρα που χτύπησε ένα ταξί εν κινήσει και παρουσία πελάτη πριν από περίπου έναν μήνα, τη στιγμή που περνούσε από την περιοχή του Δήμου Αχαρνών.

σφαίρα καρφώθηκε σε ταξί στο Μενίδι

Την ίδια στιγμή, άλλο ένα περιστατικό από «βροχή» σφαιρών τα ξημερώματα της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ οικογενειών Ρομά στο Ζεφύρι, όπου για άγνωστους λόγους, οι δύο οικογένειες άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις με τους ίδιους τους αστυνομικούς να δέχονται σφαίρες, ενώ ως εκ θαύματος δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Πολλά είναι, λοιπόν, τα περιστατικά στην περιοχή και όπως είχε δηλώσει ένας κάτοικος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «Περπατάς και βρίσκεις σφαίρες στον δρόμο. Εντάξει, στο Μενίδι είσαι».

«Θέλουμε να σπάσει αυτός ο αλληλοτροφοδοτούμενος κύκλος αποκλεισμού των Ρομά»

«Η προσπάθειά μας, τα τελευταία 25 χρόνια που βρισκόμαστε ενεργά κοντά στην κοινότητα των Ρομά, είναι να σπάσει αυτός ο αλληλοτροφοδοτούμενος κύκλος αποκλεισμού, με παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας αλλά και δράσεις για τη βελτίωση άλλων πτυχών της ζωής των ατόμων, όπως η στέγαση, η απασχόληση και η εκπαίδευση, η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων», εξηγεί ο κ. Κατσαδώρου στο kedenews.

«Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας εντείνουμε τις προσπάθειές μας, διευρύνουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, ώστε να μη βαθύνουν οι ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και να αποτραπεί η ενίσχυση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζει η ομάδα των Ρομά.

Η εργασιακή ένταξη μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην άρση των συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που γνωρίζουμε από την ίδια μας την εμπειρία, αφού στην “Κλίμακα” εδώ και 20 χρόνια έχουν εργαστεί και εργάζονται περισσότερα από 40 άτομα τσιγγάνικης καταγωγής. Η εργασιακή εκπαίδευση και ένταξη αυτών λειτούργησε καταλυτικά όχι μόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και τις ευρύτερες κοινότητές τους, με ιδιαιτέρως θετικά διαχρονικά αποτελέσματα.

Σε αυτή τη βάση, και την τρέχουσα περίοδο βρισκόμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για άτομα κοινωνικά αποκλεισμένων πληθυσμιακών ομάδων, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με την εργασιακή ένταξη στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας.

Η ανάπτυξη μιας ομάδας προερχόμενης από τον ίδιο τον πληθυσμό, ειδικά εκπαιδευμένης και αποδεδειγμένα ώριμης να λειτουργεί όχι κατασταλτικά, αλλά προληπτικά σε περιστατικά ανομίας από τους Ρομά, δύναται να αποτελέσει δυναμικό εταίρο σε μια ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη πολιτική πρόληψης της εγκληματικότητας», καταλήγει ο επιστημονικός διευθυντής και ψυχίατρος της ΜΚΟ «Κλίμακα».

Περισσότερα σε Ειδήσεις