Πώς έχασε τη μάχη το βρέφος που νοσηλευόταν με covid-19 στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Απαντήσεις από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τον θάνατο του μόλις 37 ημερών βρέφους με λοίμωξη covid-19 που κατέληξε προχθές στη Μονάδα covid του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αναμένουν πλέον τόσο οι οικείοι του όσο και οι γιατροί που το περιέθαλψαν στην απλή κλινική και στη Μονάδα.

Η νεκροψία-νεκροτομή που ζητήθηκε από το νοσοκομείο να διενεργηθεί ενδέχεται να φωτίσει τη σύντομη διαδρομή του άτυχου νεογνού, που μολύνθηκε με κορονοϊό από το οικογενειακό του περιβάλλον και εκδήλωσε αμέσως πολύ σοβαρή νόσο, μοιραία τελικά για τη ζωή του.

Το άτυχο βρέφος είναι το νεότερο θύμα της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας – τον περασμένο μήνα είχε καταλήξει μία 16χρονη στο νοσοκομείο Θήβας, που έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Το νεογνό από τη Δυτική Αττική δεν είχε υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ωστόσο η μόλυνσή του σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή του με κορονοϊό και η σοβαρή λοίμωξη που εκδήλωσε, είχαν θανατηφόρα έκβαση.

Η δήλωση Κικίλια
Ανακοίνωση νοσοκομείου Παίδων 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου Παίδων, το βρέφος εκδήλωσε το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ΑRDS), σύνδρομο που εμφανίζεται συχνά στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Το Σύνδρομο αυτό εμφανίζεται και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, πχ στην εποχική γρίπη, και αποτελεί μία από τις βασικές, σοβαρές αιτίες που θα οδηγήσει κάποιον ασθενή με λοίμωξη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αλλά και μια από τις αιτίες που ασθενής σε ΜΕΘ μπορεί να πεθάνει.

Tο νεογνό, μόλις 16 ημερών, εισήχθη με σοβαρό εμπύρετο νόσημα στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» - χαράματα Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, κατά την εφημερία. Είχε διακομιστεί με ιδιωτικό όχημα, με τη γιαγιά του να ενημερώνει τους εφημερεύοντες ότι το νεογέννητο είχε αρρωστήσει και πως ήταν ασθενείς με κορονοϊό και οι ανήλικοι γονείς του.

Πώς έχασε τη μάχη για τη ζωή

Αρχικά το αγοράκι εισήχθη στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, με τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν συμπτώματα ρινίτιδας και εμπύρετο νόσημα. Εκεί τέθηκε και η διάγνωση Covid-19, μετά από τον εργαστηριακό έλεγχο. Παρέμεινε νοσηλευόμενο μέχρι την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, οπότε και η αναπνευστική του λειτουργία επιδεινώθηκε.

Οι γιατροί ζήτησαν να διακομιστεί στη ΜΕΘ covid του διπλανού νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Του χορηγήθηκε αγωγή, όμως, η επιδείνωση συνεχιζόταν και μία ημέρα αργότερα, σε ηλικία μόλις 23 ημερών, διασωληνώθηκε. «Αρχικά τέθηκε σε συμβατικό μηχανικό αερισμό, αλλά λόγω εξελισσόμενης εικόνας ΑRDS, στις 22.02.2021 τέθηκε σε HFOV με πολύ υψηλές παραμέτρους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου σχετικά με τη θεραπευτική οδό που ακολουθήθηκε. Το βρέφος παρέμεινε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής επί σχεδόν 20 ημέρες, και τελικά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, εξαντλημένο από το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που του προκάλεσε η covid-19, κατέληξε.

Δηλώσεις Μητσοτάκη

Τη θλίψη του για τον θάνατο του μόλις 37 ημερών βρέφους, από κορονοϊό, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δυστυχώς σήμερα είχαμε το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Ένα βρέφος που πέρασε τις 17 από τις 37 ημέρες ζωής του παλεύοντας με τον κορονοϊό», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter. «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, όμως σήμερα η θλίψη είναι δυσβάσταχτη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια» καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1368994624140894210

Περισσότερα σε Ειδήσεις