Σεισμός Ελλασόνας: Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους – Δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί προσπαθούν να πείσουν τους ηλικιωμένους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα μη κατοικήσιμα – πλέον - από τον Εγκέλαδο σπίτια τους

Της Λυδίας Μπέντρος

Πέντε μέρες μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα και οι κάτοικοι προσπαθούν να αντέξουν τις καταστροφικές συνέπειες της «επόμενης μέρας». Με στημένες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους, πάρκα και γήπεδα καθώς ζουν υπό τον φόβο των μετασεισμών, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν με δυσκολία να διαχειριστούν την κατάσταση. Την ίδια ώρα η βοήθεια των εθελοντών αλλά και των πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως αποκαλύπτει στο kedenews.gr η Πρόεδρος του εθελοντικού συλλόγου Ελασσονίτων Κατερίνα Τζαουνάκη, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί μέσα από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι και η προσπάθεια να πείσουν τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν τα μη κατοικήσιμα πλέον, σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς παρ’ όλο που η κατοικία τους έχει χαρακτηριστεί «κίτρινου επιπέδου» -δηλαδή όχι τελείως κατεστραμμένη- , αρνούνται να αποχωρήσουν από αυτή. Αρκετοί μάλιστα επιλέγουν να μένουν σε μη κατεστραμμένα από τον δυνατό σεισμό, δωμάτια που είχαν κτίσει δίπλα από τα σπίτια τους και τα χρησιμοποιούσαν ως μαγειρεία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει η κ. Τζαουνάκη, σε όλους έχουν διατεθεί σκηνές με θέρμανση, ρεύμα, κλινοσκεπάσματα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά συσσίτια από τον δήμο Ελασσόνας.

«Προσπαθώ να σταματήσω να φοβάμαι»

Η Ζωή Παρμάκη κάτοικος Λάρισας μας εξιστόρησε τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε κατά την διάρκεια του σεισμού.

«Προσπαθώ να σταματήσω να φοβάμαι. Κουνηθήκαμε πάρα πολύ, ήμουν στη δουλειά στον 2ο όροφο , αλλά επειδή είναι ανοιχτό από παντού το κτήριο ήταν σαν να ήμασταν στον 6ο. Φοβήθηκα πολύ για το παιδί, ευτυχώς ήταν με τη μαμά μου έξω, δεν τους πέτυχε στο σπίτι. Μείναμε μέχρι την Κυριακή στο πατρικό μου γιατί είναι μονοκατοικία. Μέχρι χθες έκανε αισθητούς μετασεισμούς. Κάποιοι λένε ότι τελείωσε κ άλλοι ότι μάλλον θα δώσει άλλον έναν δυνατό, το νέο ρήγμα. Δουλεύω από το σπίτι και είμαι πάντα σε ετοιμότητα.»

Πολλοί κάτοικοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών τους που είτε βρίσκονται στην περιοχή είτε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ήδη από χθες στην περιοχή έφτασαν και οι πρώτοι οικίσκοι για τους κατοίκους ωστόσο όπως μας δηλώνει και η Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Ελασσονιτών, ο δήμος Ελασσόνας προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα κοντέινερ για τους σεισμοπαθείς για να προστατευτούν από το κρύο και τις βροχές που εκτιμούν πως θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες στη περιοχή.

ερείπια από το σεισμό στο Δαμάσι

Οι κάτοικοι στο Δαμάσι δεν το βάζουν κάτω

Οι κάτοικοι στο Δαμάσι δεν το βάζουν κάτω παρ’ όλο που έχασαν τα σπίτια τους. Όπως αναφέρει και η ηλικιωμένη στο παρακάτω βίντεο «Θα το παλέψουμε και θα το φτιάξουμε», ενώ με δύναμη ψυχής δηλώνει πως το πιο σημαντικό είναι «τα παιδιά μας να είναι καλά».

Αυτή ειναι η κυρία Κική. 73 ετών. Από το Δαμάσι Τυρνάβου. Στέκεται έξω από τα χαλάσματα του σπιτιού της και δίνει μαθήματα ζωής...#σεισμος #θεσσαλια pic.twitter.com/Vrm57q4woe

— sofia spanou (@spanou_sofia) March 7, 2021

Άλλωστε όπως υπογραμμίζει και η κ. Τζαουνάκη πρόκειται για μια καταστροφή που δεν θα περάσει ούτε σε μια βδομάδα αλλά ούτε και σε έναν μήνα. Χρειάζεται σχεδιασμός και προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των ζημιών ενώ γίνονται προσπάθειες για την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις