Εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές λόγω πλημμυρών στο Μαυρομάτι

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε για τον Δήμο Κομοτηνής το ποσό των 35.664 ευρώ για «άμεσες βιοτικές ανάγκες και αντικατάσταση οικοσκευής».

Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον Ιανουάριο τον οικισμό Μαυρομμάτι ενεργοποίησαν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, ώστε η συνολική καταγραφή των ζημιών να γίνει το συντομότερο δυνατό, ενώ, παράλληλα, τα συνεργεία του Δήμου πραγματοποιούσαν παρεμβάσεις με μηχανήματα, παρά την επανάληψη των βροχοπτώσεων.

Επιτροπή του Δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και στελεχωμένη από αιρετούς και υπηρεσιακούς των Διευθύνσεων Κοινωνικών Πολιτικών, Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κατέγραψε τις ζημιές που προκλήθηκαν στις κατοικίες, σε οικοδομικά στοιχεία και σε οικοσκευές. Στη συνέχεια, αφού συγκέντρωσε όλα τα δικαιολογητικά, συνέταξε έκθεση και μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών τα προώθησε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σημαντικό εργαλείο στη διάθεση του Δήμου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων αποτέλεσε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, να κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου, όπου υπάγεται το Μαυρομμάτι, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κομοτηνής.

Ακολούθησε αίτημα του δημάρχου, με επιστολή του προς τον ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη, για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, παρόμοιου με αυτό των διατάξεων του ν. 4728/2020, με τον οποίο θεσπίστηκαν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, με παρεμβάσεις του στο ΥΠΕΣ, μεταξύ άλλων και με τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη παρουσία των δημάρχων, αιτήθηκε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών στην πρόσφατη χρέωση του λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για «Κάλυψη των πάσης φύσης αναγκών των ΟΤΑ κ.λ.π.» ενέκρινε για τον Δήμο Κομοτηνής το ποσό των 35.664 ευρώ για «άμεσες βιοτικές ανάγκες και αντικατάσταση οικοσκευής», στο πλαίσιο επιχορήγησης Δήμων της Χώρας για οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Την είδηση είχε κάνει γνωστή ο «Χ» από τις αρχές Μαρτίου (διαβάστε εδώ).

Έγινε χθες η πίστωση του παραπάνω ποσού στον λογαριασμό του Δήμου Κομοτηνής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια μέρα η Οικονομική Επιτροπή ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2021 τα εγκριθέντα χρήματα και η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την εκταμίευσή τους. Τα ποσά διαμορφώθηκαν ανάλογα με τα τ.μ. της οικίας που επλήγη, τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν και εμφανίζονται στο Ε1 και τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής υπογραμμίζει και εξαίρει την καθοριστική παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης στην κατεύθυνση της κινητοποίησης και της επίδειξης γρήγορων και άμεσων αντανακλαστικών από πλευράς του Υπουργείου, τονίζοντας ότι σε κρίσιμες καταστάσεις η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών που αυτή εκπροσωπεί.

Περισσότερα σε Ειδήσεις