Μ. Παγώνη: Να ανοίξει η εστίαση - Ενδοοικογενειακή πλέον η μετάδοση

 

Χρειάζεται ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας τώρα που ανοίγει ο καιρός, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε ότι είναι ενδοοικογενειακή πλέον η μετάδοση.

Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των ανθρώπων που χρειάζεται να διασωληνωθούν έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Μέσα σε 24 ώρες άλλη μία κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» μετατράπηκε σε covid, αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

Την ίδια ώρα ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των ανθρώπων που χρειάζεται να διασωληνωθούν έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Το “Γεννηματάς” δεν θα το κάνουμε όλο covid, αλλά άλλη μία παθολογική κλινική έγινε covid μέσα σε 24 ώρες, και γέμισε. Αυτή τη στιγμή το “Γεννηματάς” έχει 210 κρεβάτια covid. Μετακινήσαμε 87 ασθενείς non covid σε ιδιωτικά και άλλα νοσοκομεία, και μετά κάναμε τις τεχνικές αλλαγές στην κλινική. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 25 έως 45 ετών. Το περνούν πιο ήπια, αλλά διασωληνώσαμε και νέους, και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επίσης στις απλές κλίνες covid νοσηλεύεται πολύς κόσμος ακόμα, έτσι οι διασωληνωμένοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε η κ. Παγώνη σχετικά με τις αλλαγές στο «Γεννηματάς».

«Έγιναν τεχνικές αλλαγές στο νοσοκομείο, από πού θα περνάμε, που θα ντυνόμαστε κλπ. Κανένας μας δεν είδε παρελάσεις και τι έγινε στην Αθήνα, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Ας ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους»

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε η κ. Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις