Από τις αρχές Απριλίου στα φαρμακεία τα self test

Από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα ατομικά τεστ διάγνωσης του κορoνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο ίδιος τόνισε πως τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για εργαζόμενους σε ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, δικαστήρια. Self Test θα προβλέπεται μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα είναι υποχρεωτικό.

Ο κάθε πολίτης δικαιούνται από ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες. Εξετάζεται τις πρώτες ημέρες να δωθεί η προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών για να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού. Η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι ο εργασιακά ενεργός πληθυσμός της χώρας και η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες σε δημόσια δομή θα κάνουν rapid τεστ για να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνηση για το self testing:

«Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι τα τεστ αυτά θα είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου με απλές οδηγίες χρήσης.

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο, άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις