Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί της Ικαρίας - Νέα συλλαλητήρια σήμερα και την Παρασκευή

 

Ξανά στους δρόμους σήμερα οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ικαρίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα κλειστά σχολεία στο νησί αλλά και για τις ‘’κούφιες’’ υποσχέσεις στο σημαντικό ζήτημα της μεταφοράς μαθητών με ειδικές ανάγκες που βασανίζει την Ικαρία κι ακόμη δεν έχει επιλυθεί! Να σημειωθεί εδώ ότι τα παιδιά από τη νότια πλευρά του νησιού συνεχίζουν να μην μεταφέρονται σχεδόν, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Της Φλώρας Κριεκούκη

Σε συστράτευση βρίσκονται οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ευδήλου, του Δημοτικού και νηπιαγωγείου του Αγίου Κηρύκου, των Ραχών και του Αγίου Πολυκάρπου. Επίσης τα ίδια αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία στηρίζουν και συνυπογράφουν οι σύλλογοι γονεών του Γυμνασίου-Λυκείου Ραχών, των φίλων ΑΜΕΑ και αναπήρων Ικαρίας ”Ηλιαχτίδα” καθώς και οι επιτροπές Γονεών Καρκιναγρίου και Ξυλοσυρτιού. Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας τους συμπαραστέκονται οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και εργατικά σωματεία του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, σύλλογοι γονέων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στον Άγιο Κηρύκο και στα δημοτικά καταστήματα Ραχών και Ευδήλου, αλλά επειδή και πάλι δεν πήραν σαφείς απαντήσεις προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα Τετάρτη και την Παρασκευή 2 Απριλίου, στην πλατεία Ευδήλου και στην πλατεία Αγίου Κηρύκου αντίστοιχα.

Στην τελευταία συνάντηση των γονέων στις 24 Μαρτίου με τη διοίκηση του Δήμου στον Άγιο Κήρυκο ο Δήμαρχος Ικαρίας τους απάντησε ότι θα φέρει το θέμα στο Δ.Σ. κι ότι θα εξετάσει τα αιτήματα τους, χωρίς ωστόσο να τους δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

Το kedenews επικοινώνησε με την Πρόεδρο Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας, Αθηνά Γλαρού, η οποία επιβεβαίωσε το μαχητικό κλίμα που επικρατεί στο νησί δηλώνοντας μάλιστα ότι και οι δάσκαλοι στέκονται στο πλευρό των γονέων και μαθητών στηρίζοντας τα αιτήματά τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Γλαρού αυτό που ζητάνε είναι ‘’Ανοιχτά σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας’’ λαμβάνοντας υπόψη και το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου κρούσματα στους Φούρνους και στην Ικαρία κι ότι πολλά χωριά είναι εκτός δικτύου, με αποτέλεσμα ακόμα κι όταν υπάρχει ο εξοπλισμός οι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν.

Πρέπει να εξασφαλισθεί η πρόσβαση για όλους τους μαθητές κι αυτό είναι εφικτό μόνο εάν ανοίξουν τα σχολεία, τονίζει η κα Γλαρού. Επίσης, τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η αδυναμία μεταφοράς αρκετών παιδιών από τη μια άκρη του νησιού στη άλλη λόγω έλλειψης δρομολογίων, που στην ουσία τους έχει στερήσει το δικαίωμα - από την έναρξη της σχολικής χρονιάς – να φοιτήσουν στο σχολείο. Καλούν, τέλος, την Διευθύντρια Εκπαίδευσης της Σάμου να επισκεφθεί την Ικαρία προκειμένου να της καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Βρισκόμαστε στο 2021 και το γεγονός ότι μένουν παιδιά μακριά από το σχολείο μόνο θλίψη προκαλεί. Πρέπει επιτέλους οι αρμόδιες αρχές να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία κι αν στέκεται στο πλευρό μας, συμπληρώνει η κα Γλαρού. Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ καθώς και συνεχείς ελέγχους στα λιμάνια, καθώς ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο νησί οι πρώτοι επισκέπτες της Άνοιξης.

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου ‘’Ανοιχτά σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας. Ανυπολόγιστες οι ψυχολογικές συνέπειες για τα παιδιά μας’’

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου, Νίκος Κοτσαμπάς, σε δηλώσεις του στο kedenews υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η υγεία των παιδιών και πως η κατάσταση με το άνοιξε – κλείσε των σχολείων δεν μπορεί να συνεχισθεί. Οι γονείς διεκδικούν το άνοιγμα των σχολείων στην Ικαρία με βασική προϋπόθεση τη λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων προστασίας, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να μάθουν γιατί , ενώ ήδη υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. για προσλήψεις καθαριστριών από τον Νοέμβριο αυτές δεν έχουν προχωρήσει.

‘’Μιλάμε για οικογένειες που δεν διαθέτουν καν σύνδεση internet, αλλά και για περιοχές που η σύνδεση στην τηλεκπαίδευση είναι ‘’γολγοθάς’’ καθώς ως ακριτικό νησί οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν διπλάσια προβλήματα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της  μεταφοράς παιδιών με ειδικές ανάγκες έκανε κι ο κ. Κοτσαμπάς, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τα κονδύλια διότι δεν είναι δυνατόν παιδιά που μάλιστα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να μένουν εκτός σχολείου για πάνω από 6 μήνες.

‘’Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το απαράδεκτο αυτό γεγονός με μια κοινή προσπάθεια προχωρώντας πανικαριακά- ως ένδειξη διαμαρτυρίας - σε αποχή από την τηλεκπαίδευση, αλλά δυστυχώς και πάλι δεν άλλαξε κάτι’’.

Όλοι δηλώνουν ….αναρμόδιοι;

Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων υπογραμμίζουν ότι σκοπός τους είναι, εκτός των άλλων, να μάθουν τη θέση της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για ανοιχτά σχολεία κι εφόσον συμπίπτουν οι θέσεις από κοινού να προσπαθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι ίδιοι ζητούν ακόμα να μάθουν γιατί ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο είχε προκηρύξει από το φθινόπωρο επιπλέον θέσεις εργασίας στην καθαριότητα των σχολείων δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί;

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως στις Ράχες, οι σύλλογοι γονέων συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνώριζε για τα αιτήματα που κατατέθηκαν ενώ δήλωσε «αναρμόδιος» να απαντήσει σε αυτά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους συνυπογράφοντες συλλόγους γονέων, ο ειδικός συνεργάτης της Περιφέρειας δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για το άνοιγμα των σχολείων μήτε για τον έλεγχο στις πύλες εισόδου του νησιού παρόλο που υπάρχουν συνεχείς οχλήσεις .

 ‘’Δυστυχώς, τόσους μήνες μετά και τόσες μέρες μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο  όπου  υποτίθεται ότι το θέμα έχει λυθεί , οι μαθητές αυτοί εξακολουθούν να μην μεταφέρονται!’’ σημειώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και προσθέτουν : Στην προσπάθειά μας να μάθουμε τη θέση της Περιφέρειας για τα συγκεκριμένα θέματα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Καμπούρη, Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, όπου η απάντησή του ήταν επίσης «αναρμόδιος».

Ως Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων συνεχίζουμε να ζητάμε ανοιχτά σχολεία με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως:

  • Μείωση μαθητών ανά τάξη.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • Πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας
  • Πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στα Μ.Μ.Μ. μαθητών.
  • Πρόσληψη μόνιμου παιδιάτρου σε Εύδηλο και Ράχες.
  • Πρόσληψη σχολίατρου σε κάθε σχολική μονάδα.
  • Διενέργεια τεστ covid σε κάθε πύλη εισόδου του νησιού με ευθύνη του κράτους, να γίνονται τεστ στον πληθυσμό με προορισμό την Ικαρία πριν φτάσει στο νησί

Ως γονείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τις δράσεις μας καλώντας γονείς με τα παιδιά τους, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φορείς και εργατικά σωματεία, όλο τον ικαριακό λαό, να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου και την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 12:00π.μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΡΑΧΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΑΧΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ & ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΞΥΛΟΣΥΡΤΗ

Περισσότερα σε Ειδήσεις