Οι Γερμανοί ζητάνε τα φώτα του ΑΠΘ για τη μέτρηση του κορονοϊού στα λύματα – Ο Πρύτανης του ΑΠΘ μιλά στο kedenews.gr

Θετική αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι οι Γερμανοί ζήτησαν την τεχνογνωσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις μεθόδους που εκείνο χρησιμοποιεί στη μέτρηση των λυμάτων για τον κορονοϊό.

Του Κώστα Παππά

Το kedenews,gr επικοινώνησε με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου και εκείνος μας ενημέρωσε για τον ακριβή χαρακτήρα της συνεργασίας που ζήτησαν οι ισχυροί της Ευρώπης από το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Παπαιωάννου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τρεις άξονες για τους οποίους οι Γερμανοί ζήτησαν την ελληνική τεχνογνωσία στη μέτρηση του κορονοϊού στα λύματα. Μας είπε χαρακτηριστικά τα εξής : «Υπάρχει ο κ. Γκρόϊνι ο οποίος είναι βουλευτής του CDU , του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Από ότι γνωρίζω πρέπει να είναι και εκπρόσωπος Τύπου του CDU.

Από το Βερολίνο μου ήρθε μια επιστολή και ανοίξαμε μία μεγάλη κουβέντα. Αυτοί θέλουν να έχουμε μια συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων και επιστημονικής τεχνογνωσίας σε 3 επίπεδα» ανέφερε ο κ. Πρύτανης και συμπλήρωσε : «Πρώτον ζήτησαν τεχνογνωσία σε αυτή καθ' αυτή η μέτρηση του λύματος , αλλά όχι μόνον τη μοριακή κατάδειξη της συγκέντρωσης, αλλά τον τρόπο που εμείς παρεμβαίνουμε και μετρώντας 24 διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κάνουμε τον λεγόμενο περιβαλλοντικό εξορθολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνεις μόνο το υγρό μέρος του λύματος και μετράς εκεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού. Θα πρέπει λοιπόν αναπτυχθεί μια μέθοδος, όταν βγαίνεις προς τα έξω και λες ότι η συγκέντρωση των λυμάτων είναι αυτή. Να περιλαμβάνει αυτό που λες και τον περιβαλλοντικό παράγοντα.

Οι ελληνικοί αισθητήρες στα λύματα — «Για άλλη μια φορά ζητάνε τα φώτα μας»

«Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το ότι εμείς θα μπορούμε να βάλουμε αισθητήρες σε 4 ή 5 σημεία του δικτύου λυμάτων εντός Θεσσαλονίκης , τα οποία ουσιαστικά μας βοηθούν να μελετήσουμε τη χωρική κατανομή. Δηλαδή θα ξέρουμε σε συγκεκριμένες μεγάλες περιοχές τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου, ώστε να μπορεί η Πολιτεία να κάνει παρέμβαση και ακόμα πιο τοπικά και όχι συνολικά σε μια μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη ή το Βερολίνο. Δείξανε ενδιαφέρον και για αυτό», επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου και συνέχισε : «Το τρίτο κομμάτι είναι η μεθοδολογία που αναπτύσσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στα λύματα .Διότι εδώ δεν είναι μια απλή pcr εξέταση , αλλά πρέπει να γίνει η πλήρης αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού και αυτό δεν είναι τόσο απλό , όπως σε ένα βιολογικό υγρό όπως το σάλιο. Πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο. Σε αυτά λοιπόν τα 3 σημεία οι Γερμανοί ζήτησαν τη βοήθειά μας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Για άλλη μια φορά ζητάνε τα φώτα μας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις